Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srbija: 17-godišnjakinja završila u Hitnoj nakon 4 neprospavane noći, igrala igrice i gledala serije

Preuzmite sliku

Evo šta se sve može dogoditi organizmu kada se dan zamijeni za noć

Sedamnaestogodišnju devojčicu iz Beograda zbrinula je Hitna pomoć, u noći između ponedeljka i utorka, jer je dobila konvulzije, vrstu epi-napada, i to nakon što je četiri noći provela igrajući igrice i gledajući filmove na telefonu, navodi se u Jutarnjem programu RTS-a, piše Telegraf.rs.

Iako mnogi misle da su konvulzije posledica epilepsije, malo je poznato da upravo ovakvo ponašanje može izazvati poremećaj moždane aktivnosti kao u slučaju ove djevojčice.

Konvulzije su iznenadni napadi snažnog, nekontrolisanog grčenja mišića, često praćenog gubitkom svijesti. Iako ovi napadi mogu biti posljedica nekog oblika epilepsije, izolovane konvulzije mogu izazvati visoka temperatura ili reakcija na neki lijek.

Međutim, u slučaju ove djevojčice moguće je da su konvulzije izazvane stresom ili umorom, svjetlom koje bljeska ili trepće (na primjer, sa TV-a).

Koji su simptomi konvulzija?

Konvulzije mogu trajati ili par sekundi ili čak i do 20 minuta a mogu uključivati te više, pri čemu se javljaju:

promjena stanja svijesti: uglavnom dolazi do gubitka svijesti ili kratkotrajnog gubitka kontakta s okolinom koji se često opisuje kao zagledavanje u jednom pravcu

– nevoljne kontrakcije tjelesne muskulature: ako je zahvaćeno cijelo tijelo, radi se o generalizovanom obliku, dok su u parcijalnom zahvaćeni pojedini dijelovi tijela (ruka, noga).

– gubitak kontrole nad autonomnim funkcijama: često je mokrenje u toku konvulzija, promjene disanja, više pljuvačke, povraćanje, ugriz za jezik, itd.

Iako uglavnom nisu ozbiljne potrebno je znati kako možete pomoći nekom u ovoj situaciji.

Položite pacijenta na bok, olabavite mu odjeću i oslobodite disajne puteve. Ne treba silom otvarati usta ili stavljati neke predmete unutra jer biste tako samo mogli da povrijedite osobu.

Šta ako je epilepsija uzrok?

Uzroci epilepsije često nisu vidljivi, a onda kada jesu uključuju infekcije mozga, povrede glave, traume pri rođenju, apstinenciju od alkohola ili droge, poremećaje metaboliizma i moždanu kap.

Postoje dvije vrste epileptičnih napada:

grad mal – veliki napad tokom kojeg može doći do gubitka svijesti i nekontrolisanog trzaja mišića

petit mal – mali napad, koji donosi kratkotrajnu nesvjesticu, bez konvulzija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,