Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srbi odlučili: BiH i Mađarska su najbolje komšije

Preuzmite sliku

Većina građana Srbije i dalje podržava članstvo u Europskoj uniji (EU), a najviše njih smatra da ta zemlja ima najbolje odnose s Mađarskom i Bosnom i Hercegovinom, pokazalo je istraživanje Instituta za europske poslove u saradnji s Ninamedijo

Istraživanje je pokazalom da 53 posto ispitanika podržava članstvo Srbije u EU, 40 posto ima suprotan stav, dok 7 posto njih nije moglo da se izjasni. Većina ispitanika koji podržavaju članstvo Srbije u EU su stariji od 60 godina.

Kako je navedeno, 27,1 posto ispitanika smatra da je Srbiji najveći prijatelj u Uniji Grčka, a nešto manje njih navodi Njemačku, i to 25,7 posto.

Najvećim neprijateljem u EU 31 posto ispitanika smatra Hrvatsku, 28,7 posto navodi Veliku Britaniju, a 14,9 posto Njemačku.

Prema rezultatima ovog istraživanja, 22,5 posto ispitanih smatra da Srbija od susjednih država najbolje odnose ima s Mađarskom, 21,7 posto navodi Bosnu i Hercegovinu, dok se Crna Gora javlja u 18,2 posto slučajeva.

Kao državu s kojom Srbija ima najlošije odnose, 52,9 posto ocijenilo je Hrvatsku, dok 31,9 posto navodi Albaniju. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,