Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Split: Zamijena identiteta pacijentica, jedna preminula i pokopana pod drugim identitetom

Preuzmite sliku

Zbog propusta zamijene identiteta dviju pacijentica liječenih u KBC-u Split, od kojih je jedna preminula, čelni čovjek te bolnice Julije Meštrović u ponedjeljak predvečer je hrvatskom ministru zdravstva Viliju Berošu podnio ostavku.

Zamjena identiteta pacijentica dogodila se još u aprilu kada su uposlenici te bolnice prilikom zaprimanja u bolnicu zamijenile identitet dviju starijijih i dementnih osoba iz dva privatna doma za starije i nemoćne osobe u Segetu i Dicmu, javlja Hina.

Jedna od njih bila je pozitivna na koronavirus i bila je u ponedjeljak vraćena u dom, međutim kada su je tamo doveli sanitetom utvrđeno je da to nije njihova korisnica. Druga štićenica je sredinom aprila preminula te je pokopana u Grudama, a jučer se otkrilo da je pokopana pod drugim identitetom.

Čim je direktor Meštrović to saznao otišao je u Seget do porodice, koja je čekala povratak u dom njihove majke i bake, te im izrazio žaljenje i saučešće, dok je drugu porodicu kontaktirao njegov zamjenik.

Odmah nakon toga je o svemu obavijestio ministra Beroša, potom pokrenuo unutarnji nadzor i podnio ostavku o kojoj će odlučivati Upravno vijeće KBC- a Split.

Već danas zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva trebala bi započeti unutrašni nadzor u toj bolnici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje