Petak, 24. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Split ima nova pravila: Kazna od 150 eura za hodanje u kupaćim kostimima po gradu i za korištenje alkohola na javnoj površini

Preuzmite sliku

U Splitu je stupila na snagu nova odluka, prema kojoj je predviđena kazna od 150 eura za hodanje u kupaćim kostimima po gradu, kao i za korištenje alkohola na javnoj površini.

Komunalnom odlukom, koja je stupila na snagu od početka godine, uveden je novi koncept propisanih zabrana koje se odnose isključivo na kulturno-istorijsko gradsko jezgro, odnosno zonu A, koja ima posebnu zaštitu, i na odredbe koje se odnose na područje cijelog grada.

Grad Dubrovnik od avgusta 2020. godine ima sličnu odluku o komunalnom redu, a prvi golišavi turisti prošle su godine komunalnim redarima platili kazne od 1.000 kuna.

Kazna za šetanje psa bez povodca je 66,36 eura za fizičko lice.

Od bitnih izmjena uvedena je i zabrana postavljanja elektroakustičkih uređaja na terasama ugostiteljskih objekata u zoni A, što znači da se na tim mjestima ne mogu koristiti zvučnicima i pojačalima. Dopušteno je izvođenje muzike uživo bez elektroakustičkih uređaja.

Ko se ne bude pridržavao tog pravila, kazniće se sa 1.320 eura, odgovorna osoba sa 300 eura, a fizičko lice sa 260 eura, prenosi portal “Indeks”.

Precizirana je i oprema terasa ugostiteljskih objekata koja se može postaviti, pa tako više neće moći biti ljuljački, kauča i sjedalica koji nisu u skladu s urbanom opremom, a tende i suncobrani moraju biti neutralne bež boje i bez reklama.

Novost je i da na javnoj površini oni koji nude brzu hranu ne mogu imati stolove i stolce.

Iz zone A uklanjaju se bankomati i kosci.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,