Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Spašeno pet osoba s prevrnute jedrilice kod Pule

Preuzmite sliku

Pet osoba s prevrnute jedrilice spašeno je rano jutros u koordiniranoj akciji spašavanja izvedenoj oko 17 nautičkih milja od Pule, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske saopćilo je da je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka u 3.28 sati zaprimila informaciju o prevrnutoj jedrilici “Canarino Furioso” na položaju približno 17 nautičkih milja od Pule, na kojoj se nalazilo pet članova posade.

“U koordiniranu akciji spašavanja uključeni su MRCC Rijeka, Lučka kapetanija Pula, Obalna straža RH i obližnji brod malteške zastave ‘Tzarevich'”, navodi se u saopćenju.

Uslijed prevrtanja jedrilice, tri osobe nalazile su se izvan jedrilice, dok su dvije osobe ostale zarobljene u trupu jedrilice, radi čega je Lučka kapetanija Pula organizirala uključivanje ronioca u akciju spašavanja.

Na mjestu pomorske nesreće, tri osobe koje su se nalazile izvan jedrilice spašene su privremenim smještanjem u spasilačku brodicu broda “Tzarevich”. Dvije osobe koje su se nalazile u zračnom džepu trupa prevrnute brodice spašene su zahvaljujući roniocu.

“Svih pet spašenih osoba prevezeno je u Pulu plovilima Lučke kapetanije Pula i Obalne straže RH, izvan životne opasnosti su i organiziranim prihvatom preuzeti od strane hitne medicinske pomoći”, navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,