Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Španska policija objavila video zapljene jedne tone kokaina ‘Balkanskog kartela’

Preuzmite sliku

Španska policija objavila je video akcije “Falkuša” prilikom koje je zaplijenjena jedna od najvećih količina ilegalne droge kokain.

Podsjetimo, španska obalska straža je na Kanarskim ostrvima presrela jedrilicu koja je plovila pod hrvatskom zastavom. U njoj je pronađena gotovo tona kokaina koji bi u uličnoj prodaji vrijedio više od 40 miliona eura.

Na brodu su bila tri hrvatska državljanina za koje se pretpostavlja da su dio tzv. balkanskog kartela kojeg čine državljani Albanije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, BiH i Crne Gore.

Do sada je utvrđeno kako su navedeni hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. godine, da bi krajem augusta zaplovili afričkom rutom krijumčarenja sa Kanarskih ostrva prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje kriminalne grupe, koje je angažovao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain.

Riječ je o prilagodljivoj organizaciji koja ima uporišta u većim evropskim morskim lukama, imaju dobre veze u državama Јužne Amerike, odakle i nabavljaju kokain.

Prema procjenama španske policije, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 miliona eura. Prema do sada prikupljenim saznanjima, kokain je bio namijenjen evropskom, španskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu.

U međunarodnoj akciji “Falkuša” učestvovale su i policijske snage iz Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,