Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sociolog iz Srbije o filmu Quo vadis Aida: Nesposobni smo da se suočimo sa istinom

Preuzmite sliku

Sociolog Ratko Božović rekao je za N1 da u insistiranju rediteljice Jasmile Žbanić da se njen film “Quo vadis Aida” prikaže na Radio-televiziji Srbije ne vidi nikakav pritisak i napominje da smo morali prvi da vidimo taj film – da je bilo pameti i racionalnosti.

“Da je bilo pameti i racionalnosti, mi smo morali taj film prvi da prikažemo jer nije u pitanju ovde ni Srbin, ni Hrvat, ni Bosanac. U pitanju je zločinac. To je ono što ne možemo da shvatimo. Mi smo branili srpstvo i Srbe od nečega što nije trebalo da se brani. Sve jedno kakav je taj film“, rekao je Božović.

On dodaje da je problem “nesposobnost da se suočimo sa istinom”.

Govoreći o odluci RTS-a da ne prikaže film do sada, sagovornik N1 kaže da je u pitanju možda strah od upitnosti ili od posljedica “kako će biti primljena informacija da je jedan kolegijum televizijski imao slobode i sposobnosti da odluči nezavisno od bilo koga”.

Komentarišući ocjene da insistiranje ili želja rediteljke da se film prikaže predstavljaju pritisak na RTS, Božović kaže da pritiska nema i da je potpuno normalna potreba autorke da film vidi publika javnog servisa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje