Ponedjeljak, 27. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Snimljena u Jadranu u potrazi za ‘žrtvom’, niko je ne želi u svojoj blizini

Paklare (Petromyzon marinus) su paraziti koji žive priljepljeni na mnoge vrste riba i sisavaca. Mrijesti se jednom u životu u slatkoj vodi. Umjesto na ribu, ovaj primjerak se uhvatio za krmu broda. 

Kako piše Podvodni.hr, mlađ ostaje zakopana u riječnom mulju u prvoj godini života. Kasnije seli u more. Imaju nekoliko životnih faza, za vrijeme svoje “morske” faze pokušavaju pronaći žrtvu kojoj će sisati krv. To su uglavnom delfini, velike ribe, kornjače, dok brodovi naravno ne spadaju u tu skupinu.

Marin  je jutros u blizini Mljeta snimio paklaru koja se uhvatila za krmu broda. Paklaru je pokušao ukloniti mezomarinerom ali uporno se vraćala i ponovno prikačila za krmu.

Iako je kod nas paklara dosta rijetka tamo gdje ih ima ovo ponašanje se često uočava, zato postoje pretpostavke da se paklare prikače domaćinu i kao “autostoperi” na svojim migracijama, ali vjerovatnije je da se uhvate za brod zbog pogrešne procjene zalogaja, piše Podvodni i daje opis vrste:

Narodni nazivi: Paklara, lampruga

Opis: Izdužena, glatka i sluzava, bez ljuski. Dvije leđne peraje. Zelenastosmeđe do zelenasto sive boje sa gornje strane. dolje blijeđa. Može biti i crno izmramorana.

Veličina: Može narasti do 3 kg težine i 1 metar dužine

Rasprostranjenost: Živi u cijelom Jadranu iako ju je najviše ima u blizini ušća i u samim rijekama.

Biologija: Parazit je i živi priljepljena na mnoge vrste riba i sisavaca. Mrijesti se jednom u životu u slatkoj vodi. mlađ ostaje zakopana u riječnom mulju u prvoj godini života. Kasnije seli u more.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,