Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slučaj u Zagrebu: “Na pijaci sam kupio malo piletine za supu, dao 10 eura, pogledajte što su mi vratili”

Preuzmite sliku

Vjerovtno ga trgovkinja nije namjerno prevarila jer su kovanice vrlo slične, ali se pita koliko je još takvih slučajeva širom zemlje.

Nedugo nakon što je novinar Jutarnjeg lista u jednoj prometnoj pekari kupio pecivo, te umjesto jednog eura ostatka dobio tursku liru vrijednu svega 0,05 kuna, sličan slučaj dogodio se na jednoj od najvećih zagrebačkih pijaca, Trešnjevačkoj.

Kako je javio čitatelj Jutatnjeg lista, u jednoj od mesnica kupio je “paketić” za pileću supu, vrat, hrbat i iznutrice. Platio je s novčanicom od deset eura.

– Kusur je trebao biti nekih sedam i pol eura, tako nešto. Uglavnom, sjeo sam u automobil i otišao prema Krapinskim Toplicama. Po putu sam stao da još nešto kupim i tek onda shvatio što sam dobio. Uz dvije kovanice od dva eura, tu je bila i jedna od dvije konvertibilne marke, valute Bosne i Hercegovine – kaže čitatelj Jutarnjegkoji sumnja da ga je trgovkinja namjerno prevarila jer su kovanice vrlo slične, ali se pita koliko je još takvih slučajeva širom zemlje.

  • Tješimo ga da, za razliku od bezvrijedne lire, on ove dvije marke barem može zamijeniti za osam kuna, odnosno nešto više od jednog eura, pa, eto, nije baš tolika šteta.

    No, činjenica je da se građani još privikavaju na izgled nove valute, naročito kovanica, koje se sada, zbog veće vrijednosti novca i koriste znatno češće nego kada nam je valuta bila kuna. Stoga je savjet kojeg treba uvijek ponavljati, kako kupcima, tako i prodavačima, da dobro pogledaju što primaju u ruke prilikom kupnje ili prodaje.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,