Ponedjeljak, 8. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slučaj “Monstrum”: Doživotna kazna za trojicu osuđenih za petostruko ubistvo kod Skoplja

Preuzmite sliku

U slučaju održanom na Krivičnom sudu u Skoplju, trojica okrivljenih osuđeni su na doživotni zatvor zbog optužbi za “terorizam”, dok je optuženi Haki Aziri dobio kaznu zatvora u trajanju od devet, a Fejzi Aziri 15 godina zatvora, zbog “pomaganja u zločinu”

Sud u Skoplju osudio je na doživotnu kaznu zatvora Alila Demirija i braću Agima i Afrima Ismailovića za petostruko ubistvo kod Smiljkovskog jezera u okolini Skoplja (Sjeverna Makedonija) u aprilu 2012. godine.

U slučaju održanom na Krivičnom sudu u Skoplju, trojica okrivljenih osuđeni su na doživotni zatvor zbog optužbi za “terorizam”, dok je optuženi Haki Aziri dobio kaznu zatvora u trajanju od devet, a Fejzi Aziri 15 godina zatvora, zbog “pomaganja u zločinu”.

Optuženi Sami Ljuta oslobođen je zbog nedostatka dokaza. Sudski odbor prihvatio je zahtjev tužioca i naložio da svi osuđenici u slučaju “Monstrum” ostanu u pritvoru.

Naser Raufi, jedan od advokata, tvrdio je nakon presude da prethodna odluka Vrhovnog suda kojom su optuženi zapravo oslobođeni nije uzeta u obzir bez ikakvih dokaza.

Bedri Aydari, rođak jednog od optuženih, izjavio je da nisu zadovoljni odlukom i pozvao na protest u petak, 26. februara. Osuđeni imaju pravo na žalbu.

Pet Makedonaca koji su išli u ribolov na jezero u blizini glavnog grada Skoplja ubijeno je 12. aprila 2012. godine.

U suđenju “Monstrum”, započetom 20. decembra 2012. godine, protiv šest osoba albanskog porijekla osumnjičenih za ovo masovno ubistvo, u julu 2014. godine izrečene su doživotne kazne, a jedna osoba je oslobođena.

U novembru 2017. godine Vrhovni sud je ukinuo presudu i vratio proces na ponovno suđenje, a osuđeni su pušteni iz pritvora. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,