Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slučaj ‘mali Agrokor’: Ivica Todorić oslobođen optužnice

Preuzmite sliku

Prva presuda bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću i njegovim suoptuženicima za zloupotrebe na štetu te firme ‘teške’ 1,25 miliona eura bit će objavljena u srijedu u 13 sati na zagrebačkom Županijskom sudu.

Na optuženičkoj klupi uz Todorića su u ovom slučaju nekadašnji Agrokorovi menadžeri Ante Huljev i Piruška Canjuga te četvrtooptužena Nicole De Rossi.

Presudu je objavilo sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Maje Štampar Stipić.

Ivica Todorić, Ante Huljev, Piruška Canjuga i Nicole de Rossi oslobođeni su optužnice.

Odbijen je i zahtjev za oduzimanje imovinske koristi od švicarske kompanije.

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor finansija u koncernu su se teretili da su 2013. zloupotrijebili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 miliona eura u korist švicarske firme za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska firma time se, prema optužnici, nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 miliona eura. De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske firme, tužilaštvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavljalo se na teret da je učestvovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Ivica Todorić je još od novembra 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna, a državno tužilatvo je u tom, glavnom dijelu slučaju Agrokor, optužnicu podiglo 15. septembra.

Njom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora, a tereti ih se da su Agrokor navodno oštetili za oko 1,2 milijarde kuna (oko 310 miliona KM).

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. novembra prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 miliona kuna (oko 2 miliona KM) i mjere opreza. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje