Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slovenska vlada ublažava mjere, terase se otvaraju, djelomično i hoteli

Preuzmite sliku

Zahvaljujući boljoj epidemiološkoj situaciji od sutra se u Sloveniji otvaraju granice statističkih regija, od subote se dopušta rad lokala i kafića na otvorenome, a od ponedjeljka i djelomično otvaranje hotela za manji broj gostiju, objavila je u četvrtak slovenska vlada.

Rad terasa i kafića na otvorenom dopustit će se u cijeloj državi, a u tri statističke regije s boljim rezultatom gosti će moći koristiti i unutrašnje prostore ako su već vakcinisani s obje doze vakcine protiv Covida-19 ili su bolest već preboljeli.

Od ponedjeljka se dopušta i otvaranje objekata za smještaj turista, onih s do najviše deset soba, a otvaraju se i kampovi. U regijama koje su u boljoj, “žutoj” fazi epidemije, dopušta se da turistički objekti goste puste u najviše 30 soba bez obzira na to koliki kapacitet imaju.

Osim toga, ponovo se u cijeloj državi otvara i nastavni proces na fakultetima, po “hibridnom” modelu i uz protuepidemijska ograničenja, a otvaraju se i studentski domovi i glazbene škole, kazala je u četvrtak na konferenciji za novinare vladina glasnogovornica Maja Bratuša.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata uz 17,5 posto pozitivnih testova potvrđeno 745 novih zaraza koronavirusom, što je pad dnevnih infekcija od 16 posto na tjednoj razini i za četvrtinu manje u odnosu na prethodni dan, pa se vlada odlučila za nove relaksacije mjera jer se epidemiološka situacija već duže vrijeme popravlja.

Bratuša je naglasila da je epidemiološka situacija “poticajna”, ali da je u bolnicama još mnogo covid pacijenata, premda su naznake da bi se broj hospitalizacija uskoro mogao početi smanjivati.

Ravnatelj nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek upozorio je, međutim, da je Slovenija još uvijek po broju novih zaraza, odnosno incidenciji u 14 dana, te po reprodukcijskom broju širenja zaraza lošija od europskog prosjeka, te da treba biti vrlo oprezan kako se sada pozitivan trend ne bi brzo pogoršao.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata s 4258 PCR testova potvrđeno 745 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je 11 ljudi od posljedica covida-19, objavila je slovenska vlada.

U bolnicama je po zadnjim podacima 620 covid pacijenata, 11 manje nego dan ranije, a od toga je 154 težih slučajeva koji su na odjelima intenzivne njege.

Slovenski epidemiolozi vladi su preporučili promjenu strategije cijepljenja, prema kojoj bi se oni koji su već bili zaraženi, odnosno bolesni, pa su infekciju preboljeli, ubuduće cijepili samo s jednom dozom.

Državni tajnik u ministarstvu zdravlja Franc Vindišar najavio je da će idući tjedan početi cijepljenje cjepivom Johnson&Johnson. Do sada je Slovenija dobila 7200 doza te vakcine, a uskoro očekuje još 12.000, prenosi Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,