Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slovenska vlada odlučila: Od ponoći cijela Hrvatska na crvenoj listi

Preuzmite sliku

Slovenija je i službeno stavila Hrvatsku na crvenu listu, prenosi Index.hr.

Odluku je donijela slovenska vlada na svojoj sjednici.

Stavljanje Hrvatske na crvenu listu jučer je kao gotovu stvar najavio glasnogovornik slovenske vlade za koronavirus Jelko Kacin koji je situaciju u Hrvatskoj nazvao dramatičnom i ustvrdio da ju Hrvatska više ne kontroliše.

“Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku da se u ponoć Hrvatska stavi na crvenu listu”, rekao je slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

“Povratak s odmora bez karantina je moguć do ponedjeljka u ponoći, odlučila je vlada. To smo odlučili da se svi oni koji se vraćaju za vikend mogu sigurno vratiti, ali pozivamo sve da ne čekaju ponedjeljak. Od utorka je obvezan karantin”, dodao je Hojs.

Kazao je kako se nada da će se stanje u Hrvatskoj popraviti i da će slovenska vlada iz sedmice u sedmicu procjenjivati situaciju te da će, ako budu takve prilike, vratiti Hrvatsku na žutu listu.

U nekim izuzetnim slučajevima bit će moguć povratak u Sloveniju bez karantin, uz negativan covid test, primjera radi slovenski sportisti. Izuzetak će vrijediti i za one koji imaju neodgodiv posao u Hrvatskoj, rekao je Hojs, a posebno je istakao zdravstvene radnike.

Rekao je da će Slovenci koji su vlasnici nekretnina ili plovila u Hrvatskoj moći otići srediti svoje nekretnine ili pokretnine no da će se se morati u određenom roku vratiti u Hrvatsku.

Odgovorio je tako na nagađanja koja su se danas pojavila da će Istra biti izuzeta s crvene liste.

Kazao je da je većina Hrvatske u crvenom pa se zato nisu odlučili izdvojiti neke županije i izostaviti ih s crvene liste. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje