Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slovenka Julija Adlešič sama sebi odrezala ruku kako bi uzela milion eura od osiguranja

Preuzmite sliku

Na optuženičkoj klupi u Ljubljani Julija Adlešič se našla zbog odrezane šake. Tvrdi da se radi o nesreći koja se dogodila dok je rezala grane pilom. Nakon nekoliko dana zatražila je isplatu odštete, ali policija je otkrila prevaru.

– Niko nikad ne bi poželio postati invalid. Da mogu, vratila bih vrijeme i ne bih se ni približila pili. Neko misli da sam osigurana na velik iznos, ali u inostranstvu su tako visoka osiguranja najnormalnija – poručila je prošle sedmice na Okružnim sudu u Ljubljani u svojoj odbrani Slovenka Julija Adlešič (22), kojoj se sudi zbog pokušaja prevare i namjernog ozljeđivanja samo kako bi dobila novac od osiguranja.

Julija tvrdi da se radi o nesreći koja se dogodila dok je rezala grane za ogrjev cirkularnom pilom. Nakon nekoliko dana zatražila je isplatu odštete od osiguranja s kojima je prethodno sklopila ugovor, ali ljubljanska policija je vrlo brzo otkrila da se radi o čistoj prevari, u kojoj je Julija sebi namjerno odrezala ruku iznad zgloba samo kako bi se domogla novca.

  • A u tome svemu, otkrili su, nije bila sama. Kao pomagače su osumnjičili njezinog dečka Sebastiena Abramova (30) i njegove roditelje, te protiv svih četvero podnijeli kaznene prijave. A priča ide tako, tvrdi tužiteljstvo, da su još krajem 2018. detaljno planirali ovu prevaru i međusobno podijelili uloge kako je izvesti. Već tada su sklopili s pet osiguravajućih firmi police osiguranja za slučaj nesreće s visokim predviđenim odštetama i rentom. Ubrzo su uplatili i prve rate polica, pri čemu bi Julija dobila 1,1 milion eura odštete u slučaju invalidnosti, a već početkom prošle godine ostala je bez šake. Prema izvješću policije, sve se dogodilo u dvorištu budućih punca i punice, nakon čega joj je Sebastienov otac (64) pružio prvu pomoć te pozvao hitnu, ali odrezani dio ruke nije im predao. Ostavio ga je tamo.

  • Policija je odrezani ud pronašla i kasnije odnijela u bolnicu, gdje su joj ga liječnici uspjeli prišiti, spasivši je od trajnog invaliditeta. Ali, ona se vratila nakon nekoliko dana tvrdeći da s rukom nešto nije u redu. Liječnici su utvrdili da je ruku stiskala u frižideru kako bi se operacija prikazala neuspješnom. Policija sumnja da je Juliju na ovo nagovorio upravo dečko Sebastien, kojem se još sudi i zbog ubojstva djevojke Sare Veber 2015. godine, a za šta on tvrdi da se dogodilo slučajno dok je čistio pušku. Julijina majka ističe kako je njezina kći, kad je počela vezu sa Sebastienom, tražila sve više novca od njih te da joj se javilo nekoliko djevojaka koje je iskorištavao za svoje prevare i krađe. Ali Julija na suđenju i dalje negira sve i štiti sebe, kao i dečka, a od roditelja se distancirala.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje