Utorak, 20. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija za zimsku potrošnju smanjuje PDV na energente

Preuzmite sliku

Da bi olakšala građanima plaćanje troškova grijanja tokom predstojeće zime slovenačka vlada je donijela odluku o smanjenju PDV-a za snabdjevanje domaćinstava električnom energijom, prirodnim gasom, ogrjevnim drvetom i daljinskim grijanjem sa 22 na 9,5% od 1. septembra ove do 31. maja naredne godine.

Slovenija će naredne griejne sezone smanjiti porez na dodanu vrijednost (PDV) na energente za sve korisnike sa 22 na 9,5 odsto. Umanjena poreska stopa primjenjivaće se od 1. septembra ove do 31. maja naredne godine, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade Slovenije. To treba da donese znatne uštede za  potrošače, ali će i umanjiti budžetske prihode državi.

Očekuje se da će efekat smanjenja PDV-a po domaćinstvu tokom grijne sezone biti od nekoliko stotina eura do više od hiljadu eura.

Istovremeno, rezultat nižeg poreza biće manji prihodi u državni budžet.

Procjene su da će se u državnu kasu sliti oko 130 miliona eura manje – od toga oko 40 miliona ove godine, i 90 miliona sljedeće, piše slovenački Reporter.

Dopuna mjera

Vlada Slovenije predlaže smanjenje PDV-a za snabdjevanje električnom energijom, prirodnim gasom, ogrjevnim drvetom i daljinskim grijanjem, saopštio je novinarima ministar finansija Klemen Boštjančič.

Prema izvještaju slovenačkih medija Boštjančič je objasnio da niži PDV na struju i prirodni gas upotpunjuje već usvojenu mjeru regulisanja cijena tih energenata. A u slučaju ogrjevnog drveta i daljinskog grijanja, niži PDV je prva mjera kojom vlada rješava troškove energije.

Zbog evropske direktive ne može se uvesti niži PDV za lož ulje, a Vlada ima ograničene mogućnosti čak i u slučaju drvne biomase, gdje ne može da reguliše cijene.

„Nadamo se da se ovo smanjenje neće preliti na veće trgovačke marže”, rekao je slovenački ministar finansija.

Slovenačka Vlada će se u narednim koracima pozabaviti regulisanjem cijena lož ulja i daljinskog grijanja.

Boštjančič je najavio da će Vlada zbog ovih mjera „vrlo vjerovatno” biti prinuđena da pripremi reviziju budžeta za ovu godinu.

„Nije tajna da će i rashodna i prihodna strana biti dosta drugačije od onih u usvojenom budžetu“, rekao je slovenački ministar finansija. (Biznis info)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,