Subota, 6. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija uvodi drastične mjere, zatvaraju se trgovine, promjene i na granici

Preuzmite sliku

U Sloveniji je u protekla 24 sata zabilježeno 1.925 novih slučajeva koronavirusa. Slovenija je danas zabilježila rekordan broj umrlih u jednom danu – 41.

Testirano je 6.767 osoba, a u bolnicama se nalazi 1.210 pacijenata. Na intenzivnoj njezi je 200 ljudi.

Vlada je danas na sjednici odlučila uvesti još strože mjere. Idućih 14 dana u Sloveniji je zabranjen rad svih trgovina, osim onih koje prodaju hranu te vulkanizera i dimnjačara, piše Index..

Također je zabranjen javni promet, osim taksijima. Škole i vrtići ostaju zatvoreni te će se nastava odvijati online.

Zabranjena su i bilo kakva okupljanja, osim članova obitelji koji žive unutar istog kućanstva. Za svadbe će biti potrebna dozvola Ministarstva rada.

Promjene i na granici

Promjene se uvode i ne granici. Od 16. novembra ulazak u Sloveniju bez karantina više neće biti moguć vlasnicima nekretnina u susjednoj državi. Također više neće biti moguće posjećivati ​​članove porodice na 72 sata izvan šengenskog područja.

“Izbrisali smo podosta izuzetaka – ljudi su mogli ići na svoje vikendice ili brodove u susjedne zemlje i vratiti se u roku od 48 sati bez negativnog testa i karantina. Ovog izuzetka više nema. Također nema izuzetka koji vam je omogućuje da putujete na svoje zemljište radi poljoprivrednih poslova – više nije moguć povratak bez testa ili karantina. Izbrisali smo odluku koja je omogućavala posjete članovima uže porodice na 72 sata, to je sada dopušteno samo unutar EU-a ili Schengena. Dakle, više vikende nećete moći provoditi u BiH ili Srbiji “, objasnili su iz vlade.

Prijašnje mjere ostaju na snazi

Sve prijašnje mjere ostaju na snazi iduća dvije sedmice.

Učenici i studenti iduće dvije sedmice ostaju kod kuće, a nastava će se odvijati online. Vrtići će biti zatvoreni.

Na snazi ostaju i druge mjere te ograničenja uvedeni u zadnje vrijeme zbog eksponencijalnog rasta zaraze. Tako u Sloveniji ostaje na snazi policijski sat u noćnim satima te zabrana izlaska iz općina stalnog prebivališta, osim izuzetaka kao što su odlazak na posao i slične obveze, što će policijske kontrole provjeravati uvidom u dokumente kojima se to dokazuje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje