Nedjelja, 7. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija s rekordne 192 zaraze u zadnja 24 sata

Preuzmite sliku

U Sloveniji su u zadnja 24 sata s 3645 testova potvrđeno 192 novih zaraza koronavirusom, dok novih smrtnih slučajeva nije bilo, objavila je u petak slovenska vlada.

Riječ je o najvećem broju novih dnevnih zaraza od početka epidemije, u drugom epidemijskom valu u kojemu se u zadnje dvije sedmice broj novozaraženih dnevno kretao oko sto ili manje. Do sada je najveći broj novozaraženih bio prošlog četvrtka, kad je bilo potvrđeno 137 slučajeva infekcije.

Broj ukupno potvrđenih zaraza od početka epidemije u Sloveniji s novim je podacima povećan na 5007, trenutno je aktivno 1509 slučajeva, a u bolnicama je 59 pacijenata koji se liječe od covida-19, od čega ih je 15 na intenzivnim odjelima, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Do sada je od posljedica Covida-19 umrlo 145 ljudi, prenosi Hina.

Četvrtina novooboljelih u zadnja 24 sata je iz područja Ljubljane. Incidencija koronavirusa u Sloveniji (broj novih zaraza na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana) iznosi oko 70.

Najveći broj novozaraženih je u dobi od 45 do 54 godina, a glavna izvor širenja virusa su nekontrolirana druženja poput rođendanskih proslava i zabava u privatnim prostorima i lokalima. No povećava se i broj zaraženih među zdravstvenim djelatnicima i djelatnicima i štićenicima u domovima za starije, kazala je za Slovensku televiziju Nuška Čakš Jager iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Virus se nekontrolisano širi, upozoravaju infektolozi

Radi se o vrlo velikom porastu novozaraženih iako uz veliko povećanje broja testiranih, kazala je za medije, komentirajući trenutnu epidemiološku situaciju, Bojana Beović, infektologinja koja vodi vladin stručni tim za covid-19.

Prema njenim riječima, oko četvrtine novozaraženih dolaze iz karantene, odnosno izolacije, što ukazuje na to da je velika mogućnost da će se zaraza širiti jer ostali novozaraženi i njihovi kontakti nisu na vrijeme otkriveni.

Još uvijek imamo vrlo mnogo zaraza nepoznatog izvora, što može značiti da se virus nekontrolisano širi, a to je vrlo zabrinjavajuće, kazala je Beović.

Zbog porasta broja novih infekcija u susjednim državama Slovenija će idući tjedan revidirati svoju listu “crvenih”, epidemiološki nesigurnih destinacija jer je situacija s koronavirusom pogoršana i u Mađarskoj i Austriji.

Andrej Šter iz konzularnog odjela ministarstva vanjskih poslova kazao je da građani trebaju razmisliti trebaju li u sadašnjem epidemijskom valu putovati u inozemstvo, ako se zaista ne radi o nužnom putovanju koje ne mogu odgoditi. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje