Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija: Privremeno popuštanje nekih mjera do Božića

Preuzmite sliku

Nakon najstrožih mjera uvedenih krajem oktobra, slovenska je vlada donijela odluku da će se neke od njih ublažiti, pa će od 15. do 23. decembra djelomično biti obnovljen javni prijevoz, a ponovo će početi raditi i neke uslužne djelatnosti.

U cijeloj državi u tom će razdoblju u smanjenom opsegu biti obnovljen javni prijevoz, uz poštivanje epidemioloških mjera i smanjeni broj putnika u vozilima, a dopušta se i rad autopraonica, cvjećarnica, hemijskih čistionica i salona za njegu, objavio je u nedjelju navečer tokom sjednice vlade premijer Janez Janša na Twitteru.

Ublažene su i neke mjere ograničenja kretanja u vrijeme epidemije, ali samo u 4 od 12 statističkih regija, onima koje trenutno imaju manju incidenciju koronavirusa, odnosno bolju epidemiološku sliku od ostalih.

Riječ je o Središnjoj regiji koja uključuje i područje Ljubljane, te Goriškoj, Obalno-kraškoj i Gorenjskoj regiji.

U njima će stanovnici moći izlaziti i izvan područja općina, ali ne i izvan regijske granice, dok za sve ostale zatvaranje u općinama boravišta vrijedi i dalje.

Međutim, slobodom kretanja unutar tih regija moći će se koristiti samo oni koji su na mobilne telefone instalirali aplikaciju za praćenje kontakata, što je odluka kojom se želi potaknuti da se što više primjenjuje, ali je odmah naišla na kritike u javnosti.

U spomenute 4 regije s boljim epidemiološkim stanjem do 23. decembra smiju raditi i trgovine odjeće i obuće, te prodavaonice sportske opreme, međutim zabrana napuštanja stana i kuće od 21 do 6 sati, odnosno policijski sat ostaju i dalje na snazi za područje cijele države.

Vlada je nakon sjednice objavila da će o režimu mjera za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana javnost biti naknadno obaviještena, prenosi Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje