Ponedjeljak, 28. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Slovenija pred velikim demografskim izazovom

Zbog niskog stepena nataliteta i produžavanja životnog vijeka, Slovenija se nalazi pred velikim demografskim promjenama zbog kojih bi 2100. mogla imati 284 hiljada stanovnika manje nego danas, te velik udio stare populacije koja će zahtijevati velike troškove trajne skrbi.

Ako se ništa bitno ne promijeni, Slovenija će 2100. po projekcijama evropskog statističkog ureda imati oko 1,8 miliona stanovnika, što je 284.000 manje nego danas, pri čemu će trećina populacije biti starija od 65 godina, prenio je slovenski statistički zavod.

Nacionalni planovi, međutim, predviđaju da se sadašnja stopa nataliteta, odnosno broj rođenih beba na ženu u fertilnoj dobi, poveća sa sadašnjih 1,61 na 1,77 do 2100., no demografski problemi neće biti manji jer se prodžava i životni vijek prosječnog Slovenca, pa će se on povećati na 89 za muškarce i 93 za žene, na kraju projekcijskog razdoblja, upozoravaju statističari.

Uprkos politikama demografske obnove i podizanja nataliteta, stanovništvo Slovenije postaje sve starije. Tako su stariji od 65 godina u 2018. činili 19,4 posto ukupne populacije, a kroz osamdeset godina više od 30 posto, prenosi Hina.

S druge strane, predviđaju statističari, udio djece odnosno mlađih od 15 godina će se u stanovništvu još koju godinu povećavati, a onda izrazitije padati. Minimum djece u populaciji po tim projekcijama bio bi 2100., samo 13,9 posto, a do tada bi zemlja sa sadašnjih malo preko dva miliona stanovnika pala na 1,8 miliona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,