Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija popušta određene mjere na granici

Preuzmite sliku

Ulazak u Sloveniju od nedjelje je olakšan za djecu s pratnjom koja više ne trebaju test na koronavirus, a od danas se pri ulasku u zemlju priznaju i rezultati testiranja iz nekih država izvan Europske unije.

Slovenski granični organi od danas kao dokaz priznaju negativne PCR testove izvedene u Srbiji, Kanadi, Rusiji, Velikoj Britaniji i nekim drugim zemljama izvan EU-a, a u slučaju Turske ako je riječ o dolascima u avionskom saobraćaju.

Bez testa ili određivanja karantina granicu od nedjelje pak mogu prelaziti djeca u dobi do 15 godina ako dolaze u organiziranoj skupini u pratnji, odgojitelja, učitelja ili njegovatelja, a odluka važi do 6. juna, odredila je slovenska vlada.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 135 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je dvoje oboljelih od Covida-19.

Udio pozitivnih testova bio je sedam posto, prosječan broj dnevnih zaraza u zadnjoj sedmici iznosio je 275, dok se u bolnicama nalazi još 242 covid pacijenata, od čega 75 na intenzivnim odjelima.

Kako prenose slovenski mediji, vlada ocjenjuje da će do sljedećeg većeg popuštanja mjera doći sredinom juna, ali uz upozorenje da će oni osnovni, poput nošenja maski u zatvorenom i fizičke distance ostati i preko ljeta.

Prema najnovijim podacima, u zemlji je do sada s najmanje prvom dozom vakcine vakcinisano više od 660 hiljada osoba (38,2 posto populacije), dok je 403 hiljade dobilo sve potrebne doze koje osiguravaju potpunu imunost odnosno zaštitu. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,