Srijeda, 8. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija: Otkaz učiteljici iz Maribora, aktivnoj ‘antivakserici’

Preuzmite sliku

Učiteljici u jednoj osnovnoj školi u Mariboru uručeno je rješenje o prestanku radnog odnosa jer se odbijala testirati ili vakcinisati protiv covida-19, što je prvi takav slučaj pošto je vlada zbog širenja epidemije u trećem valu zaoštrila protuepidemijske mjere.

Kako su prenijeli slovenski mediji koji su objavili i njeno ime, njoj je od početka školske godine bio privremeno zabranjen rad jer se odbijala sedmično testirati i nositi masku u razredu, prema obvezujućoj okružnici ministarstva obrazovanja, a sada joj je uručen i otkaz.

Na rješenje o prestanku radnog odnosa ima pravo žalbe u roku dvije sedmice.

Mediji prenose da je spomenuta učiteljica aktivno djelovala u antivakserskoj skupini koja je nedavno upala u studio informativnog programa, tražeći da se prestane s “propagandom” vladine kampanje za vakcinisanje, a u videu na Facebooku nagovarala je roditelje da ne šalju djecu u “režimsku i fašističku školu”.

Ravnateljica škole Katja Pregl izjavila je za mariborski list “Večer” da joj je otkaz uručen zbog kršenja radnih obveza budući da je odbijala nositi masku u zatvorenom prostoru, te nije ispunjavala tzv. PCT uslov (preboljeli, cijepljeni, testirani) koji vrijedi za zaposlene u školi da bi mogli raditi.

Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je u petak da PCT uslov koji je restrikcijama odredila vlada već “daje rezultat” jer je zadnjih dana broj novozaraženih u stagnaciji.

Poklukar je najavio da će zaoštreni PC uslov (samo preboljeli i vakcinisani) koji za rad od 1. oktobra vrijedi za državnu upravu trebati proširiti i na sve ako epidemiološki brojevi nastave rasti, kao i broj hospitalizovanih.

U protivnom moglo bi doći do “sloma” zdravstvenog sistema, upozorio je Poklukar.

Zaposleni u užem dijelu državne uprave moraju se, ako nisu preboljeli covid-19 u zadnjih šest mjeseci, obvezno vakcinisati prvom dozom vakcine do 1. oktobra, a drugom najkasnije do 1. novembra.

Ako to ne učine neće moći raditi u službenim prostorijama, osim ako je tehnički i u skladu s njihovim radnim mjestom moguće da rade od kuće, odnosno on-line.

Protiv te odluke vlade protestovalo je više sindikata zaposlenih u državnoj upravi, a nakon što su procjenu ustavnosti te odluke podnijeli sindikati policajaca, na ustavni je sud došlo još više od 200 prijedloga da se vladina mjera proglasi neustavnom, prenosi Hina slovenske medije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,