Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija objavila rano upozorenje u okviru kriznog plana za gas

Preuzmite sliku

Slovenski ministar za infrastrukturu Bojan Kumer kaže da se radi o ‘fazi ranog upozorenja ili podizanja svijesti’, iako se snabdijevanje Slovenije gasom nastavlja nesmetano.

Potrošači u Sloveniji pozvani su iz predostrožnosti da pažljivo troše prirodni gas, pošto je Agencija za energetiku proglasila nivo ranog upozorenja u okviru kriznog plana kako bi obavijestila javnost o mogućim prekidima snabdijevanja u budućnosti u slučaju smanjenih isporuka gasa iz Rusije.

Agencija je u saopćenju za javnost, objavljenom na njenoj web-stranici, navela da je snabdijevanje Slovenije gasom i snabdijevanje potrošača trenutno nesmetano.

U saopćenju se precizira da to tijelo prati isporuke gasa duž ruta koje utječu na snabdijevanje Slovenije gasom, uključujući i dotok preko Sjevernog toka 1, i upozorila na moguće buduće poremećaje ako dotok gasa iz Rusije opadne, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju STA.

U ovom trenutku se ne zna da li će i u kojoj mjeri doći do poremećaja.

Podizanje svijesti

Komentirajući tu mjeru, ministar za infrastrukturu Bojan Kumer rekao je da je to samo “faza ranog upozorenja ili podizanja svijesti”, iako se snabdijevanje Slovenije gasom nastavlja nesmetano.

“Sigurnost snabdijevanja prirodnim gasom je na istom nivou kao i prošle godine, isporuke se odvijaju na osnovu unaprijed sklopljenih ugovora i ne očekujemo probleme u kratkom roku”, rekao je Kumer.

Kumer je napomenuo da je ovu fazu ranog upozorenja već pokrenulo otprilike deset zemalja Evropske unije, uključujući sve slovenske susjede.

“Ideja je da se pripremimo za sezonu grijanja, da se oni koji mogu – od industrijskih do komercijalnih potrošača – na vrijeme spreme za određene alternative”, dodao je.

Pristup od tri faze

Agencija je obavijestila potrošače industrijskog gasa da, ukoliko se proglasi viši stepen krize, njihovo snabdijevanje može biti prekinuto ili će se od njih tražiti da pređu na alternativne izvore energije. Zato su oni pozvani da redovno prate dešavanja na tržištu prirodnog gasa i da razmotre alternativne opcije koje bi doprinijele smanjenju njihove potrošnje u slučaju poremećaja.

Agencija je poručila također da će bez odlaganja obavijestiti javnost i zainteresovane strane o potencijalnim promjenama vezanim za sigurnost snabdijevanja prirodnim gasom. Takvo obavještavanje je predviđeno nacionalnim planom za vanredno stanje s gasom, koji je stupio na snagu u ljeto 2020, i kojim se, kao i u drugim članicama EU-a, predviđaju tri nivoa, ili pristup od tri faze.

Ukupna prošlogodišnja potrošnja prirodnog gasa u Sloveniji porasla je za šest posto na 10.163 gigavatsati (GWh), što je najveća ukupna potrošnja od 2010, pokazuju podaci Agencije za energetiku. Ukupna potrošnja je porasla kod svih potrošača gasa. Potrošnja domaćinstava, koja čini oko trećinu ukupne potrošnje, porasla je za gotovo 12 posto, dok je potrošnja korisnika van kategorije domaćinstava povećana za više od devet procenata u odnosu na 2020, navodi STA. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,