Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija: Na snazi nove mjere protiv koronavirusa za Božić i Novu godinu

Preuzmite sliku

Ulazak u sezonu praznika popraćen je u Sloveniji novim mjerama za suzbijanje širenja koronavirusa. Vlada je u četvrtak usvojila nove mjere izmjenom Pravilnika o privremenim mjerama za sprečavanje i kontrolu zarazne bolesti COVID-19 i objavila ih u Službenom glasniku u večernjim satima, javlja Anadolu Agency (AA).

Valjanost PCT potvrde (oporavljen, vakcinisan, testiran) je smanjena na 48 sati za PCR testove i na 24 sata za brze antigengenske testove.

Za vrijeme Božića i Nove godine privatna okupljanja biće dozvoljena za najviše tri domaćinstva, navodi Vlada u uredbi. Istovremeno, svi učesnici stariji od šest godina moraju se samotestirati prije druženja. Preostalih dana, prema uredbi, još uvijek nije dozvoljeno druženje s ljudima iz različitih domaćinstava.

Javne proslave Nove godine na otvorenom neće biti, ali će u noći 1. januara ugostiteljski objekti, koji se zatvaraju u 22 sata, moći da rade na neodređeno vrijeme. Kao i do sada, biće dozvoljen samo servis stola, ali će gosti morati da pokažu negativan brzi ili PCR test, koji ne smije biti stariji od 12 sati, prije ulaska, u zavisnosti od statusa vakcinisanih ili preboljelih. Biće moguće i samotestiranje, s tim da je pravilnikom propisano da ugostitelji određuju mjesto samotestiranja prije ulaska u ugostiteljski objekat.

“Ističemo da je sigurno okupljanje u ovom trenutku zapravo moguće samo ako se ljudi vakcinišu, a zatim dalje testiraju. Sve ostalo je previše nesigurno i savjetovala bih da se ne druže i okupljaju”, rekla je Bojana Beović, predsjednica Ljekarske komore.

Živa muzika će takođe biti dozvoljena na događajima u gostionicama, dok hrana i piće više nisu dozvoljeni na i blizu mjesta okupljanja.

Maksimalan broj učesnika javnih kulturnih i sportskih događaja sada je ograničen na 750. Za prisustvovanje svim događajima i dalje je obavezno ispunjavanje PCT uslova i nošenje maski, i dalje su dozvoljeni samo sjedeći događaji sa propisanim razmakom. Izuzetak od upotrebe zaštitne maske su izvođači na probama za kulturni događaj.

Već od četvrtka na snagu su stupile izmjene prema kojima je ograničen broj kupaca u radnjama, odnosno dozvoljen je jedan kupac na deset kvadrata prostora.

Vlada je produžila i mjeru djelimične nadoknade izgubljenih prihoda za vrijeme karantina kod kuće ili nemogućnosti obavljanja posla zbog više sile ili zbog obaveza čuvanja djece do kraja februara. Visina naknada kreće se od 250 eura za deset dana do 750 eura za cijeli mjesec.

U Sloveniji je prema podacima NIJZ-a, u četvrtak obavljeno 4.997 PCR testova, među kojima su potvrđene 1.203 nove infekcije koronavirusa.

Istovremeno, 79.587 osoba je podvrgnuto brzom testiranju. Broj potvrđenih slučajeva na 100.000 stanovnika je 785, a prosječan broj potvrđenih slučajeva u posljednjih sedam dana je 1.101.

Prema podacima Vlade, trenutno je 1.247.536 osoba vakcinisano jednom dozom, što predstavlja 59 posto stanovništva. Sa dvije doze vakcinisano je 1.185.924 osobe, što je 56 posto stanovništva. Prema trenutnim podacima, 442.316 osoba dobilo je dopunsku, treću dozu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,