Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija: Lažna doktorica bez problema se upisala u registar i zaposlila

Preuzmite sliku

Lažna doktorica, navodno po struci medicinska sestra, stažirala je u jednoj slovenskoj bolnici sve dok njezin mentor nije primijetio da nešto nije u redu s njezinim znanjem iz medicine, prenose u četvrtak slovenski mediji.

S krivotvorenom diplomom medicinskog fakulteta u Mariboru, gdje je naknadno utvrđeno da kod njih nije niti studirala, zaposlila se kao pripravnica u bolnici u Izoli te se bez problema upisala u registar doktora, a da nešto nije u redu najprije je utvrdio njezin mentor, primijetivši da ne napreduje kao drugi stažisti i da nema osnovna znanja koja se uče na fakultetu medicine.

Vijest o lažnoj doktorici, koju je prva objavila televizijska stanica POP-TV, prenijeli su i ostali slovenski mediji, a potvrdili su je i u ustanovi koja ju je zaposlila te u ljekarskoj komori.

“Tačno, primijetili smo velike nedostatke u njenom radu i obavijestili ljekasku komoru, koja je provela sve potrebne postupke”, kazala je za medije Mojca Tušek iz pravne službe opće bolnice u Izoli, potvrdivši da su joj dali otkaz čim se ispostavilo da je riječ o prijevari.

Lijekarska je komora o slučaju obaviještena 2017. godine, a sada navode da su odmah reagirali i započeli s obnovom postupka kojim se osumnjičena upisala u službeni ljekarski registar, a o svemu obavijestili i policiju, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Policija navodi da se o slučaju vodi predkazneni postupak koji je “u zaključnoj fazi”. Za krivično djelo krivotvorenja dokumenata predviđena je kazna do dvije godine zatvora, prenosi Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,