Utorak, 7. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Slovenija: Jedan novi slučaj, kreće veliko popuštanje mjera

Samo jedan slučaj virusa korona otkriven je u Sloveniji u posljednja 24 sata, a zbog povoljne epidemiološke situacije od sutra se nastavlja s ublažavanjem mjera kojima se omogućava rad svih prodavnica, a dijelom se otvara i turizam.

Do sada je, poslije skoro 70.000 testiranja, otkriveno 1.466 slučajeva zaraze, a s novim smrtnim slučajem u posljednja 24 sata ukupan broj preminulih među zaraženima iznosi 104, prenose slovenački mediji.

U Sloveniji od sutra ponovo kreće obrazovni proces “uživo” u manjim grupama za neke razrede osnovnih i srednjih škola, biće dopušten rad svih prodavnica, a stvaraju se i uslovi za otvaranje turizma, pri čemu država priprema i podsticajne mjere.

Svi trgovinski prostori, pa i oni u tržnim centrima, od sutra mogu raditi prvi put nakon 15. marta.

Prema procjeni Trgovačke komore Slovenije, trgovina će na kraju godine zabilježiti sedam milijardi eura manji promet od očekivanog, a tom padu bi mogla doprinijeti i odluka Vlade da prodavnice nedjeljom ostaju zatvorene i nakon zvaničnog kraja epidemije.

Od sutra je ponovo dopušteno i otvaranje manjih turističkih smještajnih objekata s manje od 30 postelja.

Vlada je, da bi pomogla turističkom sektoru, najavila uvođenje turističkih vaučera u vrijednosti 200 eura po osobi, koje bi dobili svi zaposleni, a mogli bi se koristiti samo u Sloveniji.

Riječ je o samo jednoj od mjera nove finansijske pomoći u zakonskom paketu vrijednom milijardu eura, o čemu bi parlament ubrzo trebalo da odlučuje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,