Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija: Janšina vlada ostaje na dužnosti

Preuzmite sliku

Vlada slovenskog premijera Janeza Janše dobila je povjerenje u ponedjeljak navečer u slovenskom parlamentu, a prijedlog opozicije o imenovanju Karla Erjavca za mandatara za sastav nove vlade nije prošao.

Slovenska opozicija udružena u Koaliciju ustavnog luka (KUL) željela je da se izglasa nepovjerenje Janšinoj vladi i za mandatara imenuje Erjavec.

Nakon cjelodnevne parlamentarne rasprave u kojoj je lijevo-liberalna opozicija Janšinu vladu optuživala za nepoštivanje ustavnih načela, autoritarni stil vladanja, greške u vanjskoj politici, udaljavanje od središnjih država Europske unije, te loše upravljanje epidemijom, pristupilo se tajnom glasanju zastupnika.

Glasalo ih je samo 53 od 90 koliko ih je ukupno u Državnom zboru.

Većina zastupnika Janšine koalicije, kao i zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS) Zmage Jelinčiča demonstrativno nisu preuzeli listiće niti glasovali, izražavajući tako neupitnu potporu vladi.

Kako je nakon glasanja kazao predsjednik parlamenta Igor Zorčič, od 53 predana glasačka listića važećih je bilo 47, od čega je 40 glasalo za imenovanje Erjavca za mandatara, dok je njih sedam glasalo protiv, a šest je glasačkih listića bilo nevažećih.

To znači da Erjavec nije dobio potrebnu natpolovičnu većinu članova parlamenta da bude izabran za mandatara nove vlade i da vladi Janeza Janše nije izglasano nepovjerenje, kazao je Zorčič.

Prijedlog glasanja o tzv. “konstruktivnom nepovjerenju” vladi podnijeli su zastupnici pet oporbenih stranaka: Liste Marjana Šareca (LMŠ), Socijalnih demokrata (SD), Ljevice (L), Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), te Stranke Alenke Bratušek (SAB), prenosi Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,