Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija donirala Ukrajini 35 tenkova proizvedenih u Jugoslaviji

Preuzmite sliku

Slovenija je Ukrajini donirala 35 oklopnih amfibijskih vozila BVP M80A, proizvedenih u bivšoj Jugoslaviji, za šta će u dogovoru s SAD-om dobiti kompenzacijska sredstva za kupnju opreme za slovensku vojsku, prenose slovenski mediji. Vozila su željeznicom već upućena prema Poljskoj i Ukrajini.

Njihova je dekonzervacija trajala više sedmica, a brže slanje pomoći ukrajinskoj vojsci koja se odupire ruskoj agresiji do sada su sprječavale i logističke teškoće zbog stajališta Mađarske koja ne dopušta prijevoz oružja za obranu Ukrajine preko svog teritorija, navodi komercijalna televizijska postaja POP-TV.

Kako dodaje, u dogovoru s SAD-om Slovenija će za tu donaciju dobiti od američke vlade sredstva za kupnju oružja i opreme za slovensku vojsku, u vrijednosti većoj od one na koju je procijenjena oprema poslana Ukrajini.

Slovenci su ispunili obećanje Ukrajini

Amfibijsko gusjenično vozilo BVP M80A s posadom od tri vojnika ima top kalibra 20 mm, strojnicu i lansere protutenkovskih projektila Maljutka. Ovom donacijom Slovenija je ispunila obećanje Ukrajini i pridonijela njezinoj obrani, navodi POP-TV, što je u izjavi potvrdio i ministar obrane Marjan Šarec.

Slovenija je, po njegovim riječima, Ukrajini već prije donirala pješačko naoružanje, kacige, pancirke i drugu opremu, a od sada će se više koncentrirati na druge vidove pomoći, uključujući razminiranje i pomoć u obnovi Ukrajine nakon rata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,