Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Slovenija blizu vrhunca epidemije, stručnjaci: Jedva smo izbjegli italijanski scenarij

Slovenski epidemiološki stručnjaci smatraju da se država približava vrhuncu epidemije i da će sve biti jasnije do kraja mjeseca te ocjenjuju da je Slovenija za malo izbjegla italijanski scenarij.

Slovenski stručnjaci ocjenjuju da se zemlja bliži ključnoj fazi epidemije te se nadaju jasnijoj slici o njenom razvoju i smirivanju broja novooboljelih krajem ovog mjeseca, kazao je danas na konferenciji za novinare glasnogovornik vlade za koronakrizu Jelko Kacin.

Epidemiolog iz Kopra i stručnjak iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje Milan Krek upozorio je na važnost održavanja socijalne distance kao glavnog čimbenika smirivanja epidemije.

“Virus nema noge ni krila”

“Virus nema noge ni krila, mogu ga širiti samo ljudi, sve je ovisno o nama i odgovornom ponašanju svakoga”, kazao je Krek sudjelujući na konferenciji za medije.

Upozorio je da postoji izračun da bi u Sloveniji tokom tromjesečnog trajanja epidemije, bez uvođenja restrikcija koje su sada na snazi, bilo zaraženo 480.000 ljudi, što je skoro četvrtina populacije, a bilo bi i 90.000 umrlih na vrhu epidemije, što se restrikcijama izbjeglo.

“Restrikcije sada djeluju, manje je socijalnih kontakata”, kazao je Krek, dodavši da je Slovenija bila “tik pred italijanskim scenarijem”, ali je to izbjegla.

No upozorio je da variranje broja novozaraženih, što se bilježi zadnjih dana, odražava neodgovorno ponašanje onih koji se druže u privatnim prostorima.

30 mrtvih

Prema njegovim riječima, o ponašanju građana ovisi hoće li se broj novooboljelih održati na sadašnjem nivou i smirivati ili će biti suprotno pa bi, po negativnom scenariju, krivulja opet mogla ići prema gore i proizvesti mnogo gore stanje, s desetak hiljada zaraženih.

U Sloveniji je, slično kao u Italiji, na početku epidemije virus u znatnoj mjeri ušao u bolnice, no zemlja je to uspjela staviti pod kontrolu. Poseban problem u Sloveniji je i rani ulazak virusa u domove za starije, koji su i najpogođeniji zarazom.

U Sloveniji su jučer testiranjem potvrđena nova 24 slučaja zaraženih covidom-19, obavljeno je 489 dodatnih testiranja, a broj umrlih povećan je za dvije osobe pa ih je sada 30, objavila je danas slovenska vlada.

Ukupan broj zaraženih sada je 1021, u  bolnicama je  ukupno 114 ljudi, od čega je 30 na intenzivnim odjelima.

Iz bolnica je jučer otpušteno četvero pacijenata koji su bili zaraženi, a sad se smatraju izliječenima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje