Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Slovenci s nekretninama u Hrvatskoj na ustavnom sudu zbog restrikcija na granici

Preuzmite sliku

Slovenski državljani koji u Hrvatskoj imaju nekretnine pokrenuli su postupak provjere ustavnosti i zakonitosti vladine odluke zbog koje ne mogu iz Slovenije u Hrvatsku.

Uz 11-odnevno zatvaranje zbog jačanja epidemije covida-19, koje stupa na snagu od četvrtka, slovenska vlada je donijela i odluku o vrlo strogim uslovima za ulazak u Sloveniju ili izlazak iz zemlje u destinacije s “crvene” epidemiološke liste, na kojoj su i sve četiri Sloveniji susjedne države. Uz zabranu odlaska u rizične zemlje najavljena je stroga kontrola na granici i izricanje kazni.

Prijedlog da se ispita ustavnost takve odluke, koju vlada argumentira epidemiološkom situacijom, pozivajući se na zakon o zaraznim bolestima kao na pravno uporište, podnio je ustavnom sudu advokat Matjaž Šaloven u ime građanske inicijative “Vlasnici nekretnina u Republici Hrvatskoj – otvorite nam granice”.

U izjavi za Slovensku tiskovnu agenciju STA on je kazao da se zabranom prelaska granice vlasnicima nekretnina i plovila u Hrvatskoj krši ustavno pravo na slobodu kretanja te na uživanje vlasničkih prava.

Inicijativa građana priložila je zato, uz svoj prijedlog ustavnom sudu, peticiju s 3500 potpisa, u kojoj traže slobodan pristup svojim nekretninama i plovilima u Hrvatskoj, kako bi ih mogli održavati i koristiti i u vrijeme epidemije.

U njoj navode da vlasnike nekretnina i plovila u susjednoj državi nije moguće tretirati kao turiste jer vlasnička prava uključuju i dužnosti kao što su održavanje te plaćanje poreza, doprinosa i naknada, te da zato nije opravdano da im se pristup imovini svaki put uvjetuje dokumentiranim dokazima o testiranju ili određivanjem obavezne karantene.

Tvrde da su inicijativu za preispitivanje ustavnosti i zakonitosti odluke podnijeli i u “širem javnom interesu”, te da u Hrvatskoj nekretninu ili plovilo ima desetak hiljada slovenskih državljana kojima vlada restrikcijama na granici krši njihova prava.

U Sloveniju se sada može ući samo s negativnim PCR testom, osim za vlasnike zemlje u malograničnom pojasu koji se moraju vratiti u roku deset sati, diplomate i neke druge kategorije.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs kazao je da je odluka o zabrani napuštanja Slovenije donesena najviše zbog “lošeg stanja” s rastom epidemije u državama zapadnog Balkana, posebno BiH, Srbiji i Makedoniji, kako državljani tih država koji u Sloveniji imaju stalno ili privremeno boravište ne bi odlazili u te zemlje, te na povratku izazivali veći rizik širenja virusa u vrijeme uskrsnih praznika.

Hojs tvrdi da se ne radi o kršenju ustavno zajamčenih prava i slobode kretanja jer takvu zabranu u slučajevima zdravstvene opasnosti predviđa i zakon o zaraznim bolestima, pa će granična policija putnike na to upozoravati i vraćati ih s granice, a bude li potrebno i novčano ih kažnjavati, prenosi Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,