Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slovenci od sljedeće sedmice mogu birati koju će vakcinu primiti

Preuzmite sliku

Slovenci će od ponedjeljka moći birati kojiom vakicnom protiv covida-19 će se vakcinisati, najavio je premijer Janez Janša.

“Imamo dovoljno vakcina i od ponedjeljka će se vrsta vakcine moći birati”, kazao je Janša  u prigodnom govoru na kongresu svoje Slovenske demokratske stranke (SDS).

Nešto manje od 700 njezinih delegata danas će prihvatiti više rezolucija i birati predsjednika, a jedini je kandidat Janša koji stranku vodi od 1993. tako da je izbor samo formalnost, prenosi Hina.

“Ključni je cilj da postignemo takvu procijepljenost da osiguramo imunitet i normalan život ne samo preko ljeta nego i na jesen”, kazao je Janša pozvavši građene da se vakcinišu u što većem broju.

U Sloveniji se vakciniše mRNK vakcinama Moderne i Pfizer/BioNTecha te vektorskim vakcinama  AstraZenece i Johnson & Johnsona, no zbog većeg interesa za mRNK vakcinama, a manje raspoloživosti istih, tempo vakcinisanja nije bio kakav se očekivao u početku.

Prema službenim podacima u Sloveniji je do sada dozama potrebnim za punu imunizaciju vakcinisano 28,2 posto stanovništva, a prvom dozom njih 797.861. U zadnja 24 sata u Sloveniji su zabilježene 84 zaraze, uz 3,8 posto pozitivnih testova te jedan smrtni slučaj zbog covida-19. U bolnicama je 101 covid pacijent, a 14-dnevna incidencija zaraženih na sto hiljada stanovnika iznosi 82 slučaja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,