Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slovenci krali bicikle po istarskim kampovima

Preuzmite sliku

Zbog sumnje na to da su krali bicikle po istarskim kampovima, porečka policija provodi kriminalističko istraživanje nad dvojicom slovenskih državljana – 23-godišnjakom i 55-godišnjakom.

Nakon što je policija analizirala krađe bicikla iz kampova na području zapadne obale Istre, s počinjenjem su povezali 23-godišnjeg slovenskog državljanina. Utvrdili su kako je mladić tokom ove i prošle godine ulazio u Hrvatsku u više navrata te je iz kampova otuđivao bicikle, a potom je s njima napuštao zemlju, u većini slučajeva i prije nego što su vlasnici shvatili da su pokradeni.

Bicikle BMW-om htjeli prebaciti u Sloveniju

Tako je 25. juna oko 22:20 osumnjičeni stigao na granični prijelaz Kaštel s 55-godišnjakom, a policijski službenici utvrdili su kako muškarci u BMW-u slovenskih registarskih oznaka prevoze dva bicikla za koja nisu posjedovali nikakav dokaz o vlasništvu. Utvrđeno je kako su bicikle otuđili nešto ranije u kampu u Vrsaru, čime su 56-godišnjeg austrijskog državljanina oštetili za više hiljada kuna.

Osim te krađe, policija 23-godišnjaka sumnjiči da je u ovoj godini počinio još pet krađa, od čega tri na porečkom području te po jednu na umaškom i pulskom području. U razdoblju od 10. do 17. juna osumnjičeni je u dva kampa u Tar-Vabrigi otuđio tri bicikla, čime je 67-godišnjeg njemačkog državljanina, 55-godišnjeg austrijskog državljanina i 57-godišnjeg njemačkog državljanina oštetio za više desetaka hiljada kuna.

Bicikle ukrali Česima, Austrijancu, Poljaku…

U prvom slučaju 23-godišnjak je sjeo na bicikl i udaljio se iz kampa. Na pulskom području osumnjičeni je 16. juna otuđio bicikl iz kampa i time oštetio 49-godišnjeg češkog državljanina za više hiljada kuna, dok se 23. juna ”preselio” u Umag te je i ondje otuđio bicikl vrijedan više hiljada kuna 40-godišnjem vlasniku iz Češke.

Prošle godine osumnjičeni je počinio četiri krađe na porečkom području pa je tako u razdoblju od 24. juna do 15. augusta u dva navrata otuđio bicikle iz istog kampa u Vrsaru, čime je dvojicu 60-godišnjih njemačkih državljanina oštetio za nekoliko desetaka hiljada kuna. U istom razdoblju otuđio je i bicikl 43-godišnjem austrijskom državljaninu u kampu u Funtani, vrijedan više hiljada kuna, te dva bicikla iz kampa u Tar-Vabrigi, čime je 48-godišnjeg poljskog državljanina oštetio za nekoliko desetaka hiljada kuna.

Osumnjičeni 23-godišnjak i 55-godišnjak su sinoć predani pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu. Budući da postoji sumnja kako je 23-godišnjak odgovoran za još kaznenih djela te da neka od njih nije počinio sam, policijski službenici nastavljaju provoditi kriminalističko istraživanje, izvijestila je istarska policija. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,