Ponedjeljak, 4. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Slovenac koji se vakcinisao umjesto drugih dobio deset mjeseci zatvora

Preuzmite sliku

Muškarac koji se u Sloveniji u periodu od dva mjeseca više puta vakcinisao protiv covida 19 na ime drugih osoba kako bi one dobile lažne covid-potvrde kažnjen je sa 10 mjeseci zatvora, dok su četvorica muškaraca koja su mu tu uslugu platila kažnjena novčano.

Osnovni sud u Kranju je za sve umiješane u prevaru donio osuđujuće presude, koje još nisu pravosnažne, prenose slovenački mediji.

Na kaznu zatvora je osuđen muškarac koji se lani za druge osobe vakcinisao šest puta, a otkriven je krajem decembra pri pokušaju da primi sedmu dozu i odmah mu je određen pritvor.

Naručioci usluge, iako su osuđeni za prevaru, prošli su bez zatvora, tako da su dvojica kažnjena sa po 2.550 eura, a dvojica sa po 1.360 eura.

Predstavnici Doma zdravlja Kranj, u kojem je pokušaj sedme prevare otkriven, kažu da im se u takvom sudskom epilogu čini tragičnim da je čovjek sa margine i u finansijskim neprilikama osuđen na zatvorsku kaznu, dok su oni koji su ga zapravo iskoristili prošli bolje i bez zatvora.

Policija je tada navodila da su četvorica muškaraca, koja se nisu željela vakcinisati, za novac angažovala “osobu sa socijalnim problemima” da to učini za njih, predstavljajući se lažno njihovim ličnim dokumentima na više različitih punktova za vakcinaciju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,