Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

“Skup za odbranu Kosova” u Beogradu: Okupljeni tražili poništenje sporazuma potpisanih u Briselu i Washingtonu

Preuzmite sliku

Od Vučića je zatraženo da pismeno traži da Rusija i Kina sprječe ulazak Kosova u UN.

Srbija treba odmah da poništi “izdajničke” sporazume potpisane u Briselu i Washingtonu, vrati pregovore sa Prištinom u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija i uputi pisma Rusiji i Kini sa zahtjevom da spriječe ulazak Kosova u UN, rečeno je večeras na skupu koji je nazvan “narodnim skupom za odbranu Kosova”, održanim ispred kabineta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u organizaciji “Pokreta za odbranu Kosova i Metohije“.

Govornici na skupu istakli su da se ne zna šta je politika srbijanskih vlasti koje su do sada pravile štetne i katastrofalne poteze. Zbog čega je jedini način za rješenje problema promjena pogrešne politike koja traje 10 godina.

Navedeno je da su srbijanske vlasti reagovale tek kada su Albanci počeli da ulaze na sjever Kosova. Ikada je Beograd “izgubio na svim pregovorima”. Te da su tek izašli iz “sepratističkih institucija” i zatražili da se na Kosovo vrati do 1.000 pripadnika vojske i policije.

Rečeno je da je puna reintegracija Kosova u Srbiju najvažniji državni cil. Te da bi svaki patriota na čelu Srbije pozvao patriotski naklonjene intelektualce i velikodostojnike Srpske pravoslavne crkve i razgovarao sa njima.

Rečeno je da to nije slučaj sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, “koji je privatizovao” to pitanje. Naglašeno je da “Srbija nije Aleksandar Vučić”, a da “njegova Srpska lista nije Kosovo”.

Govornici su poručili da se “ne može govoriti” o Zajednici srpskih opština u nezavisnom Kosovu. Te da “treba vratiti srbijanske institucije”, prije svega na sjever Kosova.

Od Vučića je zatraženo da pismeno traži da Rusija i Kina sprječe ulazak Kosova u UN. Uz poruku da “dok tog pisma nema, sumnjivi ste gospodine Vučiću”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,