Ponedjeljak, 25. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Skoplje postaje grad zelenih krovova

Preuzmite sliku

Nakon uspjeha prvog javnog zelenog krova iznad Gradskog tržnog centra (GTC) u Skoplju, gradonačelnik ovog grada Petre Šilegov obvezao se svojim stanovnicima osigurati još dva zelena krova površine oko 5.000 kvadratnih metara, koji su najavljeni prošlog mjeseca, a nakon kojih će Skoplje imati ukupno 6.000 kvadratnih metara javnih zelenih krovova.

“U stalnoj trci za životnim prostorom s kojom se suočavaju sve suvremene metropole, jedini pravi gubitnik je javno zelenilo i zeleni prostori općenito. Glavni grad Republike Sjeverne Makedonije Skoplje visoko je na europskim i svjetskim listama zagađenja. Potreba stanovnika ovog polumilionskog grada za više zelenila i kisika je očigledna, a mogućnosti za promjene su ograničene, jer je središnje gradsko područje već vrlo gusto izgrađeno”, saopćeno je iz Grada Skoplje.

 • Tu se, dodaju, rodila ideja za podizanjem javnih zelenih krovova.

  “Ovi projekti javnih zelenih krovova nisu autentično skopski, ali svakako ih treba pozdraviti i poput zelenog vrta iznad grčkog Ministarstva finansija ili ‘zelenog’ stadiona u Sloveniji, dobro su poznati u regiji. Ono što je novo u slučaju Skoplja nije samo inicijativa za implementaciju zelenih projekata na institucionalnom nivou već i njihovo osmišljanje te njihova realizacija”, navodi se u saopćenju.

 • Zeleni krov koji je najavljen ove sedmice nalazit će se iznad tržnog centra Mavrovka, na samom ulazu u staroj skopskoj čaršiji.

  “Ovo je mjesto bogate historije i važno je za stanovnike Skoplja te je izraz jedinstvenosti i multikulturalizma grada. Novi zeleni vrt pružit će posjetiteljima priliku da još više uživaju u ovom dijelu grada”, ističu iz gradske uprave.

  Inače, Skoplje je svoj prvi javni zeleni krov dobilo 2019. godine, koji od tada ima preko 100.000 posjeta. GTC je centralno mjesto post-potresnog Skoplja, ne samo zbog specifičnosti gradnje i koncepta otvorenog tržnog centra, već je i simbol otpora protiv neo-baroka i staro-novog izgleda strogog gradskog središta koji je, kako navode, nametnut projektom “Skoplje 2014”.

 • Na ovim krovovima sadit će se različito drveće i grmlje, što će zajedno s vodenim površinama, ističu, značajno utjecati na smanjenje efekata takozvanih urbanih otoka topline.

  “Takvi krovovi smanjuju temperaturu samog krova u odnosu na konvencionalne i mogu smanjiti potrošnju energije tog objekta. Inventivnost je uvijek prisutna u stvaranju energetski efikasnih aktivnosti, a kombinacija korisnog s lijepim i potrebnim, odnosno održivim zelenim otvorenim prostorom, upravo je ono što ove projekte čini izuzetnima”, naglasili su iz Grada Skoplje.

 • Ako je cilj djelovati lokalno i razmišljati globalno, glavna korist ovih krovova je uspjeti u tome da građani Skoplja i regije misle “zelenije”, a da regionalne vlasti prate primjer ovog grada, stoji u priopćenju. (FENA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje