Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Širom Hrvatske danas protesti pod nazivom “Pravda za djevojčice”

Preuzmite sliku

Danas u 10 sati u gradovima širom Hrvatske kreće protest „Pravda za djevojčice“, u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sistema ne dobijaju adekvatnu zaštitu.

Povod protesta je puštanje na slobodu petorice osumnjičenih za silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana.

Puštanjem osumnjičenih za ove teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve, poručuju organizatori protesta.

Organizatori protesta iznijeli su sljedeće zahtjeve:

1. Tražimo od ministra pravosuđa da odmah pokrene postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudskim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

2. Tražimo od DORH-a da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog općinskog suda na drugi sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

3. Tražimo od nadležnih službi – policije, centra za socijalni rad i suda – da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njena dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pružanje psihosocijalne podrške te provođenje istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

4. Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

Protesti će biti organizovani u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli, Varaždinu, Labinu i Korčuli. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje