Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Seizmolog: “Zemljotres u BiH napravio je manje štete nego petrinjski, odgovor je u tlu”

Preuzmite sliku

Seizmolog Krešimir Kuk u Novom danu  na N1 televiziji je govorio o tome šta danas znamo o jakom zemljotresu koji je u petak u 23:07 zatresao područje Hercegovine. Zemljotres se osjetio diljem Dalmacije, ali i u ostatku Hrvatske te u Crnoj Gori, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Srbiji i Sloveniji.

Kuk je otkrio i koliko je naknadnih zemljotresa zabilježeno od petka. “Imamo skoro 100 zemljotresa magnituda iznad 2 prema Richteru i puno onih slabijih koji se još uvijek obrađuju. Možemo reći da je u protekla 24 sata bilo nešto mirnije nego u prethodnim danima. Imamo nekoliko epicentara zemljotresa koji su se spuštali od Metkovića pa sve do Mljeta i podmorja.”

Kazao je da je sada uočena slabija seizmička aktivnost na jugu Hrvatske.

“Sad primjećujemo slabiju seizmičku aktivnost na našim južnim krajevima. Nakon jučerašnjeg zemljotresa rano ujutro koji je bio najjači zemljotres naknadne serije koji je imao magnitudu 5 i osjetio se jako na širem području, od tada možemo reći da aktivnost nije bila vrlo izražena”, reakao je Kuk.

Govoreći o tome koliko smo dobro opremljeni na jugu, Kuk kaže da smo u postupku postavljanja određenih instrumenata koje smo dobili nakon petrinjskog zemljotresa.

“Zemljotres u BiH slabiji od petrinjskog, izazvao i manje štete”

Seizmolog je usporedio petrinjski zemljotres s ovim u BiH u smislu oslobođene energije i štete. “Po snazi i količini oslobođene energije, oni su vrlo slični, iako je ovaj zemljotres bio nešto slabiji. On je oslodio oko 1,4 puta manje energije od onog petrinjskog”, kazao je seizmolog.

Iako je i zemljotres u BiH odnio žrtvu i izazvao određenu štetu, Kuk ističe da je ovaj zemljotres izazvao manje štete nego onaj petrinjski, a glavni razlog za to jest u karakteristikama tla.

“Štetu su bile dosta manje nego na širem petrinjskom području. Uzroke tome treba najviše tražiti u lokalnom tlu”, rekao je.

“Trenutno je seizmčka aktivnost sjeverno i sjeverozapadno od Dubrovnika, a u ovih posljednjih nekoliko dana na užem dubrovačkom području nije bilo zemljotresa, svega jedan ili dva manjih magnituda”, dodao je.

Kaže da aplikacije ne mogu predvidjeti zemljotres

Istakao je da su u posljednja dva dana zabilježeni samo slabiji zemljotresi, ali da nije moguće prognozirati kako se će se epicentri širiti.

“Ne postoje aplikacije niti načini da se zemljotres predvidi”

Kuk također ističe da ne postoje nikakve aplikacije koje mogu unaprijed detektirati zemljotres, odnosno koje mogu predvidjeti zemljotres.

“Najprije valja reći da ne postoje aplikacije niti načini da se zemljotres predvidi. Sve što je moguće učiniti je da neposredno nakon zemljotresa što prije se može ta informacija plasirati. Dakle, unaprijed nije moguće ni na koji način navijestiti da će zemljotres biti”, rekao je Kuk pa dodao:

“Ono što smo ovih dana primijetili je ta Googleova aplikacija koja radi na principu masovnih informacija koje se vrlo brzo šire današnjom tehnologijom. To nije pravi sistem za rano upozoravanje od zemljotresa, on se temelji na pravim instrumentima koji sa sigurnošću mogu detektirati zemljotrese i onda dalje obavijestiti područja gdje će se taj zemljotres osjetiti.”

Komentirao aplikaciju

Razoran zemljotres u BiH otkrio je široj javnosti vrlo korisnu značajku koju imaju pametni telefoni na sistemu Android – upozorenje na zemljotrese koje nekoliko sekundi prije samog udara upozorava korisnika na opasnost. Seizmolog je objasnio o čemu je zapravo riječ.

“Ovo je jedna eksperimentalna faza nečega što se temelji na masovnom odazivu mobitela kojih je puno i vrlo brzo prenose informaciju. Mobitel, ako može reagirati i detektirati trešnju, ne može odrediti je li ona od zemljotresa, ali ako je na nekom područuju jači zemljotres, onda će dakako veliki broj mobitela reagovati na tu trešnju. Onda tu informaciju današnje mreže mogu vrlo brzo prenijeti”, pojasnio je seizmolog pa nastavio:

“To je ono što je sad bilo primijećeno, da se par sekundi pa i desetak sekundi prije nailaska seizmičkih valova, informacije mobitela komunikacijskim mrežama putuju puno brže od valova zemljotresa i to je objašnjenje zašto se to moglo dobiti par sekundi prije nailska valova zemljotresa odnosno trešnje.”

Dodaje da “do nekih 100-injak kilometara, možemo računati da do nailaska jačih valova koji će jače zatresti imamo preko 10-ak sekundi”. Ipak, ističe da to nije pouzdan sistem i da se na to ne možemo uvijek osloniti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje