Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Satelitski snimci pokazuju snagu potresa u Hrvatskoj

Preuzmite sliku

Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) izvijestio je jutros o dva umjerena potresa u blizini Petrinje i Siska.

Prema podacima Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), u Hrvatskoj su jutros registrovana još dva zemljotresa.

Alen Berta, inženjer šumarstva i konsultant u međunarodnoj kompanije CGI zadužen za područje promatranja planeta, je na svom Facebook profilu objavio satelitske snimke s pripadajućom analizom koja otkriva da se tlo u Petrinji zbog razornog potresa spustilo više od 10 centimetara, prenosi Index.hr.

“Sateliti pokazuju puni razmjer katastrofe. Uspoređujući snimke radarskog satelita Sentinel 1 od 18. 12. i 30. 12. vidimo da se tlo zapadno od Petrinje približilo satelitu za 44 cm na najizraženijem dijelu, dok se tlo same Petrinje spustilo (udaljilo od satelita) za od 10 do 30 cm. Ta područja su radijusa po 10 km. Međutim, u pojasu opasanom linijom Popovača, Sunja, Kostajnica, Dvor uočavamo također pomak od par centimetara što je ipak bilo pogubno za mnoge kuće oštećene ratom i vremenom”, napisao je Berta.

Potres Banovina
Sateliti pokazuju puni razmjer katastrofe. Uspoređujući snimke radarskog satelita Sentinel 1 od 18.12. i…

Objavljuje Alen BertaČetvrtak, 31. prosinca 2020.

“Ovoliko pomicanje tla je većeg opsega nego prilikom razornih potresa koji su se dogodili u Italiji prije 3-4 godine. Samo da podsjetim da se u zagrebačkom potresu tlo pomjerilo samo par centimetara u samom epicentru, dok je u samom gradu to bilo par milimetara”, pojasnio je.

Tlo na području Banovine i dalje podrhtava

Prvi potres magnitude 3,2 prema Richteru dogodio se u petak ujutro u 4.52 sata, a epicentar je bio 12 kilometara jugozapadno od Petrinje.

Drugi potres magnitude 3,1 zabilježen je u 6.37 sati, a epicentar je bio 19 kilometara jugozapadno od Siska, prenosi Hina.

Tlo na području Banovine i dalje podrhtava nakon razornog potresa magnitude 6,2 koji je u utorak, 29. decembra, pogodio Petrinju i okolno područje.

Nakon tog potresa uslijedio je niz naknadnih, a do 31. decembra bilo ih je 265 čija je magnituda veća od 1,0.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje