Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sarrazin: Srbija ne može sjediti na dvije stolice

Preuzmite sliku

Specijalni izaslanik njemačke Vlade za zapadni Balkan Manuel Sarrazin kazao je da je društvo u Srbiji bliže Njemačkoj i Evropskoj uniji nego Rusiji u ekonomskom i političkom smislu te da Srbija “ne može sjediti na dvije stolice”.

“Naša finansijska podrška i ulaganja su veća. Također nas zanima ekonomski i socijalni razvoj ove zemlje. Razumije se da su sredstva koja dajemo i naš angažman u zemljama kandidatkinjama veći nego u zemljama koje su, na primjer, dio Istočnog partnerstva”, rekao je Sarrazin uoči dolaska u Beograd.

On je također istaknuo da je “sasvim jasno kako je nakon napada Rusije na Ukrajinu prorusko stajalište nespojivo sa statusom kandidatiknje”, prenosi Beta.

“Ne možete sjedati na dvije stolice, koje su miljama udaljene jedna od druge. Osim toga, smatram da Srbija itekako zna da je u njenom interesu da se što prije oslobodi svih ovisnosti od beskrupuloznog režima”, kazao je Sarrazin te dodao da ima i reperkusije na odluke gospodarskih subjekata drži li zemlja nepovratno evropski smjer ili ne.

“To je prosto pitanje procjene rizika i koristi. Od početka ruske invazije na Ukrajinu gospodarstvenici se raspituju je li se Srbija kao investicijska destinacija priključila evropskim stajalištima i hoće li to učiniti ubuduće. Zato je ključno da Srbija sada zauzme svoje stajalište”, rekao je Sarrazin. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje