Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sarajlija hvali Albaniju: Ljubaznije konobare nigdje nisam vidio

Preuzmite sliku

Albanija je jedna od rijetkih destinacija gdje su granice za turiste otvorene, a nije potreban ni PCR test, niti moraju da strahuju od karantina.

Doskora turistički nepoznata, ova zemlja se u posljednjih nekoliko godina profilisala u zanimljivu lokaciju za odmor, sa lijepim plažama duž Jadranskog i Jonskog mora, modernim hotelima i ljubaznim domaćinima, a sve to uz pristupačne cijene, piše Blic.

– U većim turističkim mjestima je izuzetna ponuda smještajnih kapaciteta, veliki broj novih hotela i apartmana po veoma pristupačnim cijenama. Hotel sa 4 zvjezdice u Draču na prvoj liniji do mora i svojom plažom, bazenom i polupansionom košta oko 40 eura po osobi. Apartmani se mogu naći i za 8 eura po krevetu, a hoteli nižih kategorija i za 20 eura po osobi sa doručkom. Velika je ponuda i restorana i kafića, a šoping u Tirani je takođe veoma popularan i jako povoljan, navode iz JUTE, Udruženja tursitlčkih agencija Srbije.

Najpopularnije ljetovalište je Saranda, na krajnjem jugu u Jonskom moru, sa fantastičnim plažama od sitnog šljunka, dok u okolini postoje brojne pješčane uvale sa barovima na plaži. Centar grada je pun restorana, prodavnica i kafića, a kuriozitet je da jedan od restorana već duže od 10 godina drži poznata glumica Zlata Numanagić sa prijateljicom.

Pored velikih turističkih mjesta postoje i veoma popularne plaže u manje posjećenim mjestima. Domaćini preporučuju lokacije oko Himare, Dhermija, Jale, Gjipsija. Izlet brodom iz Himare košta 15 eura i na ovom kratkom putovanju možete da vidite većinu lokacija na kojima se najčešće kupaju turisti.

Druga veoma posjećena destinacija je Ksamil, a poznavaoci prilika kažu da je smještaj ovde najbolje tražiti preko interneta, mada vrlo često i na glavnom putu u Ksamilu stoje ljudi sa oznakama da iznajmljuju sobe i apartmane.

Kada je riječ o plažama, princip skoro svih plaža u Albaniji je da gosti uzimaju dvije ležaljke i suncobran i to ih košta od 3 eura na sjeveru, recimo u gradu Shen Gjin. Kod Himare je cijena 5 eura, a u Ksamilu i Sarandi će vas uživanje na obali koštati 8 eura.

Cijene hrane su pristupačne, pa tako picu možete pojesti za oko 4 eura, porcija ribe košta 8-9 eura, a pasta u restoranima 3 do 4 eura. Sve to možete zaliti domaćim točenim pivom po cijeni od oko 2,5 eura, mada turisti tvrde da ima i jeftinijih opcija. Za one koje preferiraju luksuznije varijante, kokteli u barovima kreću se od 3 do 6 eura.

– Ovdje su svi jako dobri domaćini. Moram da priznam da ljubaznije konobare nigdje nisam vidio, a imao sam prilike da putujem po svijetu, kaže za Blic Jan Zlatan Kulenović, Sarajlija koji već nekoliko mjeseci živi i radi u Albaniji.

On smatra da je u trenutnim okolnostima, kad su mnoge zemlje zatvorene i nema puno mogućnosti za ljetovanje na moru, Albanija vjerovatno najbolja i najjeftinija opcija za turiste iz okruženja, sa Balkana, ali i šire. Kaže da ima puno simpatičnih mjesta koje vrijedi posjetiti, a one koji uživaju u kupanju čeka bistra voda i uređene plaže.

– Mislim da ova destinacija još uvijek nije dovoljno otkrivena, a od turista je najviše Makedonaca, zatim Srba i građana Bosne i Hercegovine, ističe ovaj sagovornik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje