Četvrtak, 21. Novembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sarajka prevarena u Splitu: Od kada euro vrijedi 6,85 kuna?

Od kada to jedan euro vrijedi 6,85 kuna? Iako takvo strmoglavljivanje jedinstvene evropske valute još nigdje nije službeno objavljeno, tečaj je to koji se uredno primjenuje u Hrvatskoj.

I to ne u kakvoj “divljoj” mjenjačnici ili kod “švercera s nogu”, već na bankomatu jedne od vodećih hrvatskih banaka. Žrtva je bila turistica iz BiH, piše Slobodnadalmacija.hr. Mjesto radnje je Split, njegov strogi centar.

– Čim sam se prošli četvrtak “iskrcala” iz autobusa, išla sam potražiti bankomat. I ovoga puta, već po nekoj navici, odabrala sam onaj u vlasništvu banke koja je u sestrinskom odnosu preko zajedničkog stranog vlasnika s mojom bankom u Sarajevu. Unijela sam iznos od hiljadu kuna, za što je terećen moj tekući račun u konvertibilnim markama. Mogla sam odabrati isplatu u eurima, ali ja sam se zbog praktičnosti i dobrih prijašnjih iskustava odlučila za ispaltu u kunama – kaže ova Sarajka.

Zašto jasno ne piše?

U prvi tren nije shvatila tečajnu igru, već tek kada je kasnije sjela na kafu i prihvatila se kalkulatora.

– Za 145,98 eura, koliko mi je skinuto nakon konverzije iz KM, dobila sam hiljadu kuna. Kada se to podijeli, ispada da jedan euro vrijedi 6,85 kuna. Da ne bi bilo zabune, problem nije bio u prvom koraku i pretvaranju maraka u eure, gdje je primijenjen službeni omjer od 1,9558 KM za jedan euro, već upravo u pretvaranju iz eura u kune. Odmah sam otišla na web-stranice banke, pa potom i Hrvatske narodne banke, gdje je uredno za taj dan bio naveden tečaj od 7,3 kuna za jedan euro. Ništa mi nije bilo jasno, osim da sam zakinuta – priča sagovornica Slobodne Dalmacije.

  • Predočila je isplatni listić s bankomata na kojemu velikim slovima piše da je provizija 0,00 %.

    – To me je najviše iziritiralo jer je u mom slučaju, a vjerovatno i stotina drugih, jasno da ta banka uzima osam posto naknade za mjenjačke poslove. Ako je tako, a očito da jest, onda bi to trebalo jasno i pisati, a ne da nas “vuku za nos” – ogorčena je, kao i zbog činjenice da je godinama vrijedila jedna praksa, a onda bez velikih najava prešlo se na drugu. Naravno, u interesu banke.

    – Idući put ću ponijeti eure i pravo kod švercera. Tamo me barem neće praviti ovolikom budalom – poručuje Sarajka. (Slobodna Dalmacija)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,