Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Samo jedna zemlja siromašnija od BiH u Evropi

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina je u 2021. godini bila druga najsiromašnija država u Evropi mjereno po bruto domaćem proizvodu po stanovniku i po standardizovanoj individualnoj potrošnji po stanovniku, pokazuju podaci Evropskog zavoda za statistiku – Eurostata. Gora je samo Albanija koja je zadržala “titulu” najsiromašnije.

U 2021. godini Luksemburg i Irska su imali najveći bruto domaći proizvod po stanovniku – 168, odnosno 119 posto iznad prosjeka Evropske unije.

Slijede Danska s 33 posto većim BDP-om po stanovniku od prosjeka Unije, Holandija sa 30 posto, pa Austrija i Švedska sa 23 procenta.

Najlošija među članicama EU je Bugarska sa BDP po stanovniku koji je 43 posto manji od prosjeka, a pretposljednja je Grčka, gdje je on 36 posto manji od prosjeka Unije.

Kada je riječ o individualnoj potrošnji po stanovniku iskazanoj paritetom kupovne moći, i tu je na prvom mjestu Luksemburg, koji je 44 posto iznad prosjeka EU. Slijede Njemačka sa 20 posto iznad prosjeka, Danska sa 19, Austrija sa 17 i Belgija sa 16 posto iznad prosjeka.

Na dnu liste je Bugarska sa potrošnjom po stanovniku koja je 35 posto manja od prosjeka Evropske unije, pa Mađarska (30), Slovačka (29) i Hrvatska (28).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,