Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sakoman: U Zagrebu se kokain nabavi za tri minute, a u jednoj softverskoj firmi svaki dan rade na kokainu

Preuzmite sliku

Neuropsihijatar Slavko Sakoman tvrdi kako je gotovo neshvatljivo da u je samo četiri, pet godina prije pandemije COVID-19 naglo skočila potrošnja droga.

– Samo amfetamin je s 2014. na 2015. skočio 400 posto u Zagrebu. Takve trendove ne bilježi nijedna država EU. Sada se najedanput priča da se povećala potrošnja svugdje. Ne, neznatan je trend povećanja potrošnje u većini europskih gradova. Zagreb se po dvije droge našao na prvom mjestu po potrošnji – amfetamin na prvom mjestu pa kanabis, imamo potrošnju kanabisa u sedmici veću nego Amsterdam. Po kokainu smo na osmom mjestu, a ecstasyju na šestom. Odljev novca u ruke organiziranog kriminala enorman je. Samo na uličnoj razini dogodi se odljev novca oko 8 milijardi kuna – rekao je Sakoman u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

– Administrativno-birokracijski pristup, gdje desetak ljudi piše programe cijelu godinu. Program koji sam ja kreirao 1996. imao je 10 tačaka. Tu su se unaprjeđivala znanja, pratila se situacija na terenu. Maknuli smo stigmu s tih ljudi. Nedavno mi je došao jedan gazda softverske kuće iz Zagreba s par desetaka softveraša, svaki dan oni rade posao na kokainu, pola plaće troše na kokain. Koliko treba vremena da se kokain nabavi u Zagrebu? Jutros sam zvao jednog korisnika i kaže da mu treba tri minute da nabavi drugu. Takva dostupnost droge nikad nije bila viđena! U Zagrebu se potroši oko tone kokaina ulične čistoće između 40 i 30 posto – rekao je Sakoman.

Rekao je da je COVID-19 samo povećao potrošnju droge.

– Droge s dark-neta rijetko su sredstva koja stvaraju ovisnike koji će doći na liječenje. Tu dominiraju amfetamin, kokain, kanabis. Koordinacija sustava se rasula – upozorio je Sakoman.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje