Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ruski predsjednik treći put u Sloveniji: Putinov dolazak povezan sa zajedničkom historijom dva naroda

Preuzmite sliku

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu, 30. jula, doći će u treću, ovaj put neslužbenu, posjetu Sloveniji kako bi otvorio Spomenik ruskim žrtvama iz dva velika svjetska rata u Ljubljani te položio vijence ispred Ruske kapelice na Vršiću kod Kranjske Gore, javlja Anadolu Agency (AA).

Putin je u Sloveniji prvi put boravio 2001. godine, kada se na Brdu kod Kranja prvi put susreo s tadašnjim američkim predsjednikom Georgom W. Bushom. Deset godina kasnije je boravio u zvaničnoj posjeti ovoj zemlji u svojstvu premijera Ruske Federacije.

Putin će posjetiti Rusku kapelicu na planinskom prevoju Vršić, izgrađenu prije stotinu godina, u spomen na ruske ratne zarobljenike koji su poginuli u lavini. U blizini kapele su grobovi trojice zarobljenika, a ona je vremenom postala simbol rusko-slovenskog prijateljstva i dobrih odnosa dvije zemlje. Prethodnih godina su na obilježavanje godišnjice njene izgradnje krajem jula dolazili najviši predstavnici obje zemlje, među njima i ruski premijer Dimitrij Medvedev.

– Pozitivni aspekti Putinovog dolaska – 

Potom će ruski predsjednik otputovati u Ljubljanu. Na gradskom groblju Žale će otvoriti spomenik ruskim vojnicima palim u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Osam stubova sa ždralom na vrhu predstavljava osam ratnih godina tokom velikih ratova, a upisana su imena tri hiljade ruskih vojnika.

Profesor Anton Bebler smatra da dolazak jednog od najznačajnijih svjetskih političara u Sloveniju sam po sebi ima značaj.

“Njegov dolazak je povezan s historijom i to sa historijom koja povezuje naše narode. On će položiti cvijeće prilikom otvaranja Spomenika ruskim žrtvama na teritoriji Slovenije u Ljubljani i to ne samo ratnih zarobljenika već i vojnika Crvene armije koji su dali svoje živote prilikom oslobođenja jednog dijela teritorije Slovenije 1944. godine. To je značajno i to je humanitarna nota posjete”, rekao je Bebler za AA.

On je kazao da to označava pozitivne stvari, bez obzira na teškoće i zaoštravanje odnosa između EU i NATO-a s jedne strane i Rusije s druge.

Ambasador Slovenije pri NATO-u i bivši evropski parlamentarac Jelko Kacin je nedavno izjavio da je ovo prilika za dijalog NATO Saveza i Rusije.

Profesor Bebler smatra da je u nekom ograničenom smislu to tačno, ali da politički razgovori nisu predviđeni, iako će se Putin s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom sresti na Brdu kod Kranja gdje će zajedno večerati.

“To su dvije komemorativne svečanosti, ali nekih oficijelnih razgovora između vlada i dva predsjednika nisu predviđeni. Susreti će biti na Vršiću kod Ruske kapelice i bit će dva govora Putina i Pahora i oni će stajati tamo zajedno jedan sat. To će biti na otvorenom prostoru i tu neće biti nekih zvaničnih razgovora”, rekao je Bebler.

– Ukrajinci najavili proteste u Ljubljani –

On smatra kako Slovenija unutar NATO-a zauzima stavove koji se razlikuju od nekih drugih članica obje organizacije i da se Slovenija protivi nekom novom hladnom ratu.

“Slovenija se zalaže za normalizaciju odnosa i uklanjanje razloga zbog kojih je došlo do pogoršanja odnosa članica tih organizacija i Rusije”, izjavio je profesor Bebler za AA i dodao da slovenski predstavnici u obje organizacije djeluju konstruktivno te da Putinova posjeta predstavlja nastojanje da se stvari u Evropi umire i da se nađe mirno rješenje, između ostalog i za problem u vezi s Ukrajinom.

Upravo su građani ove zemlje koji žive u Sloveniji najavili proteste zbog Putinovog dolaska, navjerovatnije ispred ambasade Rusije u glavnom slovenskom gradu.

“Nemamo tačnih podataka, ali ih ima, onih koji duže borave u Sloveniji blizu 2.000 i to su uglavnom ekonomski migranti”, rekao je Bebler.

– Saobraćajni infarkt – 

Putinov dolazak će biti popraćen ogromnim mjerama sigurnosti kakve uvijek prate jednog od najštićenijih državnika na svijetu.

Slovenski premijer Miro Cerar će zbog posjete ruskog predsjednika sazvati sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbednost. Na dodatni oprez slovenskih državnika pozivaju učestali teroristički napadi širom Evrope. Vlada Slovenije na dodatne mjere predostrožnosti je ukazala na sjednici prošle sedmice, ali bez detalja o tome koliko će takve mjere utjecati na redovni život građana i posjetitelja Slovenije.

U njegovoj zaštiti će učestvovati i pripadnici Oružanih snaga Slovenije, a ukoliko se ukaže potreba angažovat će i zračnu odbranu. To bi značilo da će Putina štititi italijanski i mađarski avioni iz sastava NATO-a, zaduženi za sigurnost zračnog prostora Slovenije.

Ceremoniji na Vršiću će prisustvovati 2.500 građana koji su se za dolazak morali prethodno akreditovati. Oni će prije prilaza Ruskoj kapelici biti više puta detaljno pregledani na punktu u Kranjskoj Gori, a kontrole će biti nalik aerodromskim. Policija je već upozorila građane da ne nose oštre i opasne predmete, ali ni kišobrane ili štapove za hodanje.

Dijelovi ceste kojim će se kretati Putin bit će potpuno ili djelimično blokirani, što će izazvati gužve tokom najprometnijeg vikenda na vrhuncu turističke sezone.

Putin će u Sloveniji stići u posebno prilagođenom avionu Iljušin II-96, koji nosi naziv “Leteća tvrđava” zbog najsavremenijih sigurnosnih sistema koje koristi. Avionu ne manjka ni luksuza, tako da posjeduje veliku spavaću sobu s bračnim krevetom, salu za vježbanje, trpezariju i pozlaćeno kupatilo.

Za praćenje ceremonije akreditovano je 260 novinara, od toga više od pola dolazi izvan Slovenije. (Tuzlanski.ba) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,