Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rusija osudila akciju kosovske policije, traži oslobađanje svog djelatnika UNMIK

Preuzmite sliku

Rusija odlučno osuđuje upad kosovskih specijalaca na sjever Kosova naseljen Srbima, saopćila je danas ambasada Ruske Federacije u Beogradu i zatražila hitno oslobađanje ruskog državljanina, službenika Misije UN na Kosovu, koji je uhapšen u jutrošnjoj akciji policije.

“Odlučno osuđujemo upad kosovskih specijalaca u područja sjevera Kosova i Metohije naseljene Srbima. To je krajnje opasno i kosi se sa svim postojećim dogovorima. Revoltirani smo provokacijom prištinskih vlasti u odnosu na ruskog državljanina, suradnika UNMIK-a Mihajila Krasnoščekova. Tražimo neodložno oslobođenje Rusa i pozivanje na odgovornost svih koji su krivi za ovaj vapijući incident”, citiraju beogradski mediji poruku ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina.

U akciji kosovskih specijalaca, koju Priština objašnjava borbom protiv organiziranog kriminala, jutros je na sjeveru Kosova uhapešno više osoba, među kojima i pripadnici Kosovske policijske službe.

Beograd akciju smatra provokacijom i zastrašivanjem Srba, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zapovjedio je zbog toga stanje pune borbene pripravnosti za postrojbe Vojske Srbije i nagovijestio mogućnost vojne intervencije u slučaju ugroze srpskog stanovništva na Kosovu.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci ocijenio je kako su Vučićevi potezi populistički i za unutrašnju upotrebu.

“Predsjednik Srbije dobro zna da ne može krenuti prema Kosovu. To je nešto nemoguće i nezamislivo i on je sam uvjeren u to, ali za svaki slučaj institucije Kosova, uključujući i sigurnosne snage Kosova su u stanju pripravnosti. Populističke izjave nisu prijetnje za rat, već za unutarnju upotrebu da se dobije što veća simpatija u Srbiji”, izjavio je Thaci. (Foto: Reuters)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,