Četvrtak, 29. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusi osvajaju Srbiju: Stiglo ih više od 100.000, za stan moraju izdvojiti najmanje 600 eura

Preuzmite sliku

Od početka agresije Rusije na Ukrajinu u Srbiju je stiglo 104.000 ruskih državljana, podatak je beogradskog Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.  

Kako piše euronews.rs, mnogo je Rusa koji nisu imali tu sreću da im je poslovno pitanje rešeno pre dolaska, već su krenuli u nepoznato. Prema dostupnim podacima od početka marta, Rusi su u Srbiji osnovali više od 2.300 firmi. Najbrojniji su programeri, konsultanti, dizajneri…

Naravno, ima i onih koji prijave boravak u Srbiji, a pokušavaju da se domognu neke druge zemlje. Rusima za ulazak u Srbiju nije potrebna viza, a dvije zemlje povezane su i direktnim avio letovima, te je i to jedan od razloga zbog čega Rusi kao destinaciju biraju Srbiju.

Migracije idu u talasima. Prvi je bio u martu, neposredno po izbijanju rata. Drugi talas u junu, a treći- najmasovniji u septembru nakon što je ruski predsednik proglasio mobilizaciju i on i dalje traje.

– Izabrali smo Beograd zato što moja kompanija ovdje ima kancelariju. Bilo je lakše ovdje doći, a iz kompanije su mogli da nas podrže i pomognu nam – kaže Stan Slavin.

Najtraženije za rentiranje su nekretnine na Vračaru i Starom gradu. Agenti nekretnina navode da ono što je koštalo prije godinu 300 eura sada je 600, a kirije koje su bile 500 sada su 1.000 eura.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,