Utorak, 5. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Rusi navalili na stanove u Beogradu: “Plaćaju po 200.000 eura, dolaze s gotovinom”

Preuzmite sliku

Od početka rata u Ukrajini broj Rusa koji su došli u Beograd u konstantnom je porastu. Isprva su bili zainteresirani za luksuzne nekretnine, koje su unajmljivali, ali situacija se promijenila. Sad su Rusi počeli kupovati stanove u prijestolnici, za koje su spremni izdvojiti uglavnom više od 200.000 eura, piše Nova.rs.

Kako ističe ekonomist i izvršni direktor agencije za nekretnine City Expert Miloš Mitić, Beograd je jedan od balkanskih gradova koji su oduvijek bili zanimljivi stranim državljanima koji žele kupiti nekretninu.

“S daljnjim razvojem grada i tržišta i dolaskom stranih firmi ta potražnja stranih državljana ima jasnu tendenciju rasta. Trenutno se u okviru te potražnje posebno izdvajaju ruski državljani, koji su nakon ogromne potražnje za unajmljivanjem stanova u Beogradu i Novom Sadu sada krenuli i kupovati.

Potražnja ruskih državljana je krenula tokom maja, nakon toga se sve više podizala, da bi u ovim mjesecima doživjela svoj vrh”, kaže Mitić za Nova.rs, a dodaje i da se predviđa da će se zanimanje Rusa za kupovinu stanova u prijestolnici Srbije nastaviti i u narednom periodu.

Plaćaju gotovinom

Prije samo tri mjeseca agenti za nekretnine procjenjivali su da 95 posto Rusa koji su došli u Beograd žele unajmiti stanove, ali se situacija mijenja te je sada sve više njih zainteresirano za kupovinu. Kad je u pitanju način finansiranja novih nekretnina, Mitić ističe da Rusi stanove uglavnom plaćaju gotovinom.

Trenutno je potražnja najviše usmjerena prema stanovima manje kvadrature, ali postoje i oni Rusi koji su zainteresirani za veće i luksuzno uređene nekretnine.

“Jedna posebna grupa ruskih državljana potražuje skupe stanove u velikim kompleksima, gdje imaju sve – parking, garažu, teretanu… I to su uglavnom stanovi s cijenom od preko 200.000 eura“, objašnjava sagovornik dodajući da je prije rata u Ukrajini broj ruskih građana koji su tražili stanove u Beogradu bio minoran.

Dvije grupe

Među svim Rusima koji kupuju stanove u Beogradu jasno se izdvajaju dvije grupe.

“Prva grupa su kupci koji traže uglavnom manje stanove, u općinama koje su udaljenije od centra i cijene tih stanova iznose do 100.000 eura. Drugu grupu čine platežno mnogo sposobniji kupci, koji preferiraju stanove u kompleksima u centralnim općinama u Beogradu, kao sto su Beograd na vodi, West 65, Blok A, Novi Dorćol, Central Garden i tome slično. Cijene ovih stanova su od 3000 eura po kvadratnom metru i više. Uglavnom se radi o stanovima između 60 i 90 kvadrata, s minimum jednom spavaćom sobom”, zaključuje Mitić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje