Srijeda, 8. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Rupnik seksualno i psihički zlostavljao opatice u Sloveniji

Preuzmite sliku

Slovenački jezuiti saopštili su da su istinite optužbe protiv istaknutog člana ovog reda oca Marka Ivana Rupnika za seksualno zlostavljanje te su zatražili oproštaj od svih.

Jezuiti su priznali ovaj slučaj tek nakon što su italijanski mediji objavili u novembru da je Rupnik (68) seksualno i psihički zlostavljao opatice kojima je bio duhovni učitelj i mentor u Sloveniji prije tri decenije.

Slovenački jezuiti ističu da je Rupnik pod djelimičnim sankcijama, uključujući zabranu ispovijesti i vođenja duhovnih obreda, ali je doktrinarno odjeljenje Vatikana presudilo da je slučaj prevazišao rok zastare.

Jezuitski centar je saopštio da je isti Vatikanski odsjek ekskomunicirao Rupnika prije nekoliko godina, ali je ukinuo ekskomunikaciju nakon što se sveštenik pokajao.

“Vjerujemo u iskrenost opatica i drugih žrtava koje su govorile o svojim patnjama i drugim okolnostima u vezi sa emotivnim, seksualnim i duhovnim zlostavljanjem našeg sabrata. Istinski tražimo oproštaj od svih”, saopštili su jezuiti na svojoj web stranici.

U saopštenju se navodi da izjave opatica pokazuju izvan svake sumnje da relevantne crkvene figure nisu adekvatno reagovale što je povećalo i produbilo veliku patnju velikog broja žena.

Ovaj slučaj je sramotan ne samo za jezuite, što je jedan od najpoznatijih redova Katoličke crkve u svijetu, već i za papu Franju, koji je član tog reda.

Rupnik, za koga se ne zna gdje se nalazi posljednja dva mjeseca, poznat je u Katoličkoj crkvi zbog svojih umjetničkih djela, uključujući dizajniranje kapele u Apostolskoj palati u Vatikanu 1999. godine.

Jezuiti u Rimu i Sloveniji zatražili su i od drugih žrtava da izađu u javnost.

Pedesetosmogodišnja nekadašnja opatica opisala je u intervjuu za italijanski list kako je Rupnik koristio “psiho-duhovnu” kontrolu nad njom prije tri decenije kako bi sa njom imao seksualne odnose, uključujući grupni seks i gledanje pornografskih filmova.

U to vrijeme Rupnik je bio duhovnik jednog samostana u Sloveniji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje