Subota, 1. Aprila 2023.
Tuzlanski.ba logo

Roditelji bebe u pritvoru, oduzeli im drugo dijete

Preuzmite sliku

Nisu prošla ni dvadeset i četiri sata otkako je policija objavila fotografije bebe ostavljene prošli četvrtak iza crkve u Sesvetama, a policiji se javila njena baka i kazala da je na fotografiji objavljenoj u svim medijima njena unuka.

Utvrđen je i identitet roditelja sedmomjesečne curice odjevene u žutu haljinicu s tačkicama, bez rukava, i ostavljene u trošnim dječijim kolicima. Majci su 22, ocu 35 godina. Imaju još jedno starije dijete, koje im je također oduzeto i vjerovatno će biti smješteno u Dom za djecu u zagrebačkoj Nazorovoj ulici, gdje se od prošle sedmice nalazi i ostavljena curica.

Njeni roditelji jučer su dovedeni u policiju na kriminalističko istraživanje, a tokom dana trebali su biti privedeni pritvorskom nadzorniku. Majka je uz kaznenu prijavu za napuštanje djeteta, za što je predviđena zatvorska kazna u trajanju od tri godine, dobila i prijavu zbog povrede djetetovih prava, za što je propisana istovjetna kazna. Za ovo drugo kazneno djelo trebao je biti prijavljen i djevojčicin otac.

Što se tiče porodične situacije roditelja napuštene bebe, govori se da je ona “poprilično komplikovana”. Majka je navodno u tinejdžerskoj dobi bila štićenica doma za djecu s poremećajima u ponašanju. Osnovnu školu nije završila i nezaposlena je. Njen dvanaest godina stariji suprug često izbiva od kuće jer radi na građevini. Žive na području Sesveta. Ljekarskim pregledom utvrđeno je da beba koju su u bolnici medicinske sestre bile prozvale Ema, jer njen identitet nije bio poznat, nije zlostavljana i da je njen razvoj primjeren dobi.

Kakva će biti daljnja sudbina ostavljene curice, ovisit će ponajprije o prosudbama Centra za socijalnu skrb. Prvi je korak njeno žurno izdvajanje iz porodice. Stručnjaci će napraviti procjenu jesu li kontakti s ostalim članovima porodice u interesu djeteta ili ne. U konačnici u sudskom postupku njenim roditeljima može biti oduzeto pravo na roditeljsku skrb. Za sad je samo izvjesno da djevojčica neće tako skoro izići iz doma, piše Večernji list.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , , ,