Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Regija zanimljiva za proizvođače čokolade: Veliki proizvođač stiže u Hrvatsku

Preuzmite sliku

Proizvođačima čokolade je tržište regije sve zanimljivije, pa će nakon Srbije, gdje je švicarski gigant Barry Callebaut u završnoj fazi gradnje tvornice, novi pogon ovog slatkog proizvoda niknuti i u Hrvatskoj.

Kako je najavljeno, u mjestu Vrliki, 60-ak kilomatera udaljenom od Splita, u tamošnjoj radnoj zoni Belgian Gourmet u belgijskom vlasništvu gradit će tvornicu čokolade.

Članovi uprave te kompanije Marc Henri C. Pauwels i Adrian Filip M. Hoogmartens potpisali su tri ugovora s Jurom Plazonićem, gradonačelnikom Vrlike, kojima se osiguravaju prostorni preduvjeti za buduću proizvodnju čokoladnih slastica u vrličkom kraju.

Kako se najavljuje, prve isporuke čokolade na tržište očekuju se od septembra ove godine.

Kompanija Belgian Gourmet ima veliku tradiciju u proizvodnji čokolade. Osim u Belgiji, ima proizvodnju i u drugim zemljama, a posljednju tvornicu izgradila je prije nekoliko godina u Vijetnamu.

Kako su mediji ranije izvještavali, švicarska kompanija Barry Callebaut planira u aprilu otvoriti tvornicu čokolade u Srbiji, u Novom Sadu, koja će biti najveća u Jugoistočnoj Evropi.

Planirani godišnji izvoz čokolade iz ove fabrike, čija gradnja je počela u martu prošle godine, trebalo bi da iznosi 95,7 miliona eura godišnje, piše Indikator.ba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,