Srijeda, 11. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Referendum u Makedoniji: Građani o imenu države

Državna izborna komisija Makedonije saopštila je da je u prva dva sata glasanja na referendumu o imenu zemlje izašlo 2,45 posto od ukupnog broja registriranih birača.

Biračka mjesta su otvorena jutros u 7 sati, a građani se putem referenduma izjašnjavaju o Dogovoru o rešavanju dugogodišnjeg spora o imenu sa Grčkom, koji predviđa promjenu imena države u Republika Sjeverna Makedonija.

Referendumsko pitanje glasi: “Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora između Makedonije i Grčke?”.

Biračka mesta će biti otvorena do 19 sati. Na prvoj konferenciji za novinare, portparol DIK-a Admir Shabani saopštio je da je do 9 sati glasanje proteklo uredno i bez incidenata.

“Na biračkim mjestima već dva i po sata glasanje se odvija normalno, sva biračka mjesta su otvorena i odvija se glasanje. Do 9 sati, DIK je prikupio podatke o izlaznosti glasača sa ukupno 71,35 posto biračkih mjesta. Ovi podaci ukazuju na to da je izlaznost birača na ovim biračkim mjestima 2,45 odsto”, rekao je Shabani.

Naglasio je da su u prva dva sata glasanja podnijete tri primjedbe, koje je DIK odbio.

Saopštio je i da je najveća izlaznost zabilježena u Demir Hisaru 4,12 odsto, dok je najniža bila u Konči, gdje je pravo glasalo iskoristilo samo 0,73 odsto građana s pravom glasa. On je dodao da će ukupno 1.806.836 birača moća da glasa sve do 19 sati i to na 3.480 glasačkim mjesta u 80 opština u zemlji.

Da bi referendum uspio, izlaznost birača mora biti najmanje 50 odsto plus jedan.

Referendum je konsultativnog karaktera i nije pravno obavezujući. Vlada Makedonije je, ipak, navela da će rezultate referenduma smatrati obavezujućim. U slučaju pozitivnog ishoda referenduma, konačnu odluku o Dogovoru sa Grčkom donijeće Sobranje Republike Makedonije, gdje je za ustavne promjena potrebna dvotrećinska većina poslanika.

Kada se ovi procesi završe u Makedoniji, neophodno je da sporazum ratifikuje i grčki parlament. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,